Ungdomsförbund vill ha starköl i butik

Moderata ungdomsförbundet vill driva alkoholfrågan betydligt längre än bara till gårdsförsäljning. De vill nu se sänkt åldergräns samt vin och starköl i matbutiker.

Ungdomsförbunden är ofta mer kontroversiella än sina moderpartier. Moderaterna har länge drivit frågan om gårdsförsäljning av öl och vin, men nu vill altså ungdomsförbundet gå längre än så.

”I nästan hela den fria världen går det att köpa alkohol i vilken matbutik som helst. Men inte i Sverige. Här har staten omyndigförklarat oss invånare att själva kunna fatta denna typ av beslut. Det är orättvist och fel,” skriver moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa i en debattartikel hos Nyheter 24.

Han tycker att hela debatten om alkohol är felvriden och tycker att människor själva ska få ta betydligt större ansvar på egen hand.

”Det svenska alkoholmonopolet är förlegat och hör hemma i en annan tidsålder. Sverige borde i stället tillåta vuxna människor att köpa kyld öl och vin i matbutiker. Nykterhetslobbyn har framgångsrikt skapat bilden av att strypt tillgänglighet skulle skydda folkhälsan. Det är en bärande del av både Systembolagets och nykterhetsrörelsens propagandamaskineri. Men trots att det är vilseledande och falsk propaganda har den tillåtits präglat debatten om alkohol,”, skriver han vidare.