Tvöl – för den som vill lukta som en ipa

Jesper Jonasson fick idén till tvålen från USA. Foto: Privatbild

Kanske är det den perfekta presenten till ölnördar. En tvål gjord på öl som luktar amerikansk humle.

Det är nog många som tycker att amerikansk humle luktar väldigt gott. Citra är en variant som används i många öl och det är den tillsammans med idaho-7 som Smögenbryggarn använt i sin tvål.

Tvöl heter tvålen och den är gjord i samarbete med Tvålbruket på Smögen.

– Jag har vänner som jobbar på ett bryggeri i USA och där är det en trend med beer soaps. Det har blivit väldigt populärt att sälja i taproom, säger Jesper Jonasson, vd på Smögenbryggarn.

Med Tvålbruket nära tillhands gick tanke till handling snabbt. Nu finns en färdig tvål och för att göra den har Smögenbryggarn bistått på flera sätt.

En av ingredienserna är ett par flak av bryggeriets Snipa, en ipa som förutom humlesorterna mosaic, pacific gem, citra och amarillo även innehåller fingertång. Ölet kokades ner och sen har även restprodukten drav tillsatts tillsammans med humlepellets och humleolja.

– Vi fick ett prov för ett par veckor sen och alla sa ”vad bra den blev och vad mycket humle den luktar”. Så vi satte en grafiker på att göra en logga och nu är den ute på marknaden.

Marknaden i det här fallet är lokala butiker på Smögen, men i morgon öppnar bryggeriets taproom för första gången den här säsongen och då säljs den även där.

– Vi hade ett delägarevent och då sålde vi väldigt många av provbatchen och sen har folk hört av sig för att ställa sig i kö. Men vi har tillräckligt många kvar till i morgon, hoppas jag.

En tvål kostar 120 kronor, men då går en del av intäkterna till välgörenhet i form av strandstädning och renare hav.

Jesper tror att öltvål har kommit för att stanna.

– Det är ytterligare ett fenomen som vi tagit över Atlanten och jag tror inte att vi har gjort den sista batchen.