Kände TV-skådisen som blev ölvarumärke

Tre starköl är släppta hittills under varumärket Bill. Det ska bli fler. Foto: Pressbild

Nu syns inte trubaduren och skådespelaren Bill Granath bara på krogar och i TV. Hans namn och ansikte finns numera även i Systembolagets hyllor.

Bill Granath har åkt runt som trubadur i bortåt 20 år och för några år sen lades skådespeleri på meritlistan när han kom med i kollektivet Kass Humor som gjorde TV-serien Uti Bôgda, där han spelar prosten.

Men det är som trubadur han haft mest kontakt med öl.

– Det kan man säga, när man trubudurat har det varit öl högt och lågt, när man spelade fanns det alltid öl, säger Bill Granath.

Det var också genom sin musik han kom i kontakt med Lilla Edet bryggeri, som äger varumärket Grästorps Bryggeri. Det var i samband med en spelning i bryggpuben träffade västgöten Granath Anette Pålsson, som är en av ägarna.

– Jag är från schlätta och kontaktade honom för en spelning, men sen kom covid och stängde ner allt efter ett par spelningar. Då frågade jag om han ville göra öl i stället, säger hon.

Den första ölen, Bills Ale, var också den som hans egen inblandning var störst i.

– Jag har provsmakat och godkänt alla, men Bills Ale hade jag en bild i huvudet om hur den skulle bli. Då var jag med och bestämde humle och sånt så att det blev som jag ville.

Resultatet av samarbetet är fyra öl: en lättöl, Bills Ale, Billsner och nysläppta Bills Imperial Stout. Och för Bill har det även inneburit att han utvecklat sitt ölintresse.

– Jag vill påstå att det har vidgat mina vyer. En öl är så mycket mer än öl och det finns så många olika smaker. Och sen lärde jag mig att det finns ett hantverk bakom också, det hade jag ingen koll på innan, säger han.

– Innan köpte jag det jag trodde smakade bäst, men det finns så mycket mer att smaka.

Bill Granath har turnerat som trubadur i 20 år och varit skådespelare i fem sex år. Foto: Pressbild

Han är full av superlativ för ölen med hans namn, men mest för stouten som släpptes den 1 oktober.

– Jag skulle säga att min favorittyp är imperial stout, man behöver inte dricka så mycket för att må gott. Man blir varm i nyllet efter en halv.

– Men jag kan även uppskatta en Billsner, det beror på humör.

Enligt Anette Pålsson verkar även Bill-ölen vara uppskattad av kunderna.

– Det säljer jättebra, han har en stor och trogen fanclub.

Förutom ölen har namnet Bill även använts till en ost med Jäsene Mejeri, där Bills Ale också ingår i receptet. Och det finns även en korv med hans namn. En ny karriär som varumärke.

– Jag har blivit Bill the Brand. Det kanske är lite synd att säga, men det är tack vare corona. När jag inte kom ut för att spela och var tvungen att hitta ett annat sätt att jobba. Det blev rätt bra för min del.

Han säger att han fått bra feedback på ölen bland folk han träffar, Untappd däremot har han inte så stor koll på.

– Den har min kära flickvän, jag får nog fan skaffa den. Har hört att det ganska bra för mina öl där.