Nu ska nya ölfesten äntligen bli verklighet

Daniel Hermansson och Torbjörn Vindahl jobbar nu för att rodda med första upplagan med Barley Brewers Fest. Foto: Artut

Förra året skulle det varit premiär om inte ett virus hade kommit i vägen. Men nu är det i alla fall snart dags för världens första Barley Brewers Fest i Östersund.

Daniel Hermansson driver krogen Artut tillsammans med Torbjörn Vindahl och när vi pratade senast med dem i somras såg det fortfarande lite osäkert ut för Barley Brewers Fest. Men när sen regeringen meddelade att restriktionerna skulle lättas i slutet av september var det bara att köra.

– Då tog det jättefart och vi har sålt jättemycket, nu tuggar det på med 20-25 nya varje dygn och vi hoppas att det ska bli utsålt, säger Daniel.

Hittills är 55-60 procent av biljetterna sålda, men de har lite tid på sig än. Festivalen äger rum den 12-13 november.

Nästan 30 bryggerier kommer att finnas på plats då och nästan alla med personal.

– Det har verkligen jättestort intresse, förutom ett eller två bryggerier har alla vi har frågat tackat ja. De är superpeppade, säger Daniel, som verkar rätt peppad själv också.

– Det är hela mitt liv nu, jag pratar om det med alla känner.

Barley Brewers Fest är tänkt att bli en återkommande fest varje år i Östersund. Lite som en markering för att visa att hantverket finns även i norra Sverige.

– Vi bor mitt i Sverige, det är lika långt till Kiruna som till Malmö här och det finns ett stort ölintresse här. Jämtlands Bryggeri var pionjärer redan 1996 och då fanns inte många av dagens bryggerier. Jag kan uppleva att folk glömmer det ibland. Vi är stolta över vår historia och vill visa upp alla bryggerier här, och få andra komma upp till Östersund visa upp sig för publiken här.

– Men främst är det för att vi vill ha en jävla fest! Och vi är glada för varje besökare som ger oss förtroendet att ställa till ett jäkla kalas. Alla behöver en fest nu!

Det blir en renodlad ölfest, så det blir ingen sprit eller andra drycker. När de fått erbjudande om det har de tackat nej. Men det blir en hel del annat ändå.

– Vi vill att det ska hända saker, så att det inte bara blir fokus på att dricka massvis med öl utan att det blir mer som en happening, säger Daniel och rabblar upp kafferostare, lakritsbutiker, en restaurang och en slaktare som ska vara med på olika sätt.

Dessutom blir det country/bluegrass med gruppen Cat Wagon och på lördagen livepoddar Ölbranschen på plats.

Här är listan med alla bryggerier som är klara. Nån kan tillkomma.

Brewski
Brygglabbet
Bryggverket
Omnipollo
Stigberget
Svartbergets Fjällbryggeri
Åre Bryggcompagni
Stockholm Brewing
Jemtehed & Brande
Jämtlands Bryggeri
Brewheart
Mikkeller Sweden
Brekeriet
Noisy Bastards Brewing Company
Mad Scientist
Morgondagens
Paranormal
Revsunds Brewery
Tempel Brygghus
Reinklou Ranch
Ten Hands
Warpigs (den)
Friends Brewing Company
Fermenterarna
Nynäshamns Ångbryggeri
Oppigårds/Smith Street
Monkey Brew
Eskilstuna Ölkultur
This is How