Tuff väg tillbaka för Christoffer

Plötsligt tog det stopp och han fick sjukskriva sig för utbrändhet. Men nu är Christoffer Mathiasson tillbaka som delägare i Örebro Brygghus.

– Jag är så otroligt tacksam för allt stöd jag fick, det finns så mycket kärlek och värme i den här branschen, säger han.

Mathiasson har varit med i bryggeribranschen ett bra tag. Han började på Närke Kulturbryggeri redan sommaren 2008.

Men i början av 2015 tog det stopp. Ordentligt.

– Jag gick in i väggen helt enkelt. Jag var sjukskriven i fem månader och isolerade mig helt från Facebook i flera månader. Jag har verkligen fått jobba mig tillbaka.

Stödet från vänner var otroligt viktigt under den här perioden. Men även från ölbranschen fick han ett ovärderligt stöd.

– Det var väldigt många som brydde sig om mig och min hälsa. Jag är glad över att vara i en bransch med så många fantastiska människor, säger han tacksamt.

En hjälp på vägen var också den dröm han haft under en tid. Att starta ett eget bryggeri.

– Det var viktigt för mig att ha ett mål och jag har två fantastiska kollegor i Jesper Palm och Anders Granberg.

Sakta men säkert tog sig Mathiasson tillbaka till ett vanligt liv igen. När han sedan berättade om sin tunga period i ett inlägg på Facebook blev det många och starka reaktioner.

– Det var väldigt många som kände igen sig i det jag skrev.

I takt med att han mådde bättre blev också planerna på ett nytt bryggeri allt mer konkreta. I juni satte allt i gång.

– Vi hade faktiskt smygpremiären på Metallsvenskan här i Örebro. Då sålde vi slut på 300 liter på bara några timmar, berättar Mathiasson.

De tre kompanjonerna har i dag ett engelskt bryggverk på 2000 liter och sex stycken tankar på samma volym. Målet för 2017 är att brygga 200 000 liter.

– Vi har en ganska luftig lokal och vi kan expandera. Men det ska i så fall ske i lagom takt.

Trion kompletterar varandra när det gäller öl och bryggning. Det gör att de ofta kan lyckas bra med olika ölstilar.

– Jag är en maltnörd, Jesper och Anders är mer inne på saison och berliner weisse. Vi lär av varandra och vi är ett bra gäng, berättar Mathiasson.

Örebro Brygghus har fått en bra start och snabbt blivit omtalade. De var med på Brewskival och kommer att finnas med på All In Beer Fest i november.

– Vi vill utanför Örebro och på sikt vill vi utanför Sveriges gränser. Men kvalitet är det viktigaste av allt.

Ett standardsortiment ska jobbar fram och det ska vara grunden i verksamheten. Men målet är också att göra en hel del små batcher.

– Det är skaparlusten som driver oss allihop. Vi gillar alla att sitta och göra recept. Men för det mesta är vi överens om vad som ska bryggas, säger Mathiasson.

Framtiden ser alltså ljus ut för både Örebro Brygghus och Christoffer Mathiasson. Han har bildat familj och känner sig väldigt tillfreds med livet.

– Och det känns verkligen fantastiskt att vara tillbaka i branschen igen.