Trumps tullar ger dyrare öl i USA

Donald Trumps förslag om tull på aluminium kommer att leda till dyrare öl i USA. Det är både stora och små bryggerier övertygade om.

Trump vill införa en tullavgift på 25 procent för stål och på tio procent för aluminium. I USA säljer framför allt de största bryggerierna större delen av sin produktion på burk och där är oron stor.

– Som de flesta andra bryggerier säljer vi mer och mer öl på burk och de hör förslagen kommer att leda till höjda aluminiumpriser. Det är troligt att det i sin tur leder till förlorade jobb inom ölbranschen, skrev till exempel Miller Coors på sin Twitter.

De förväntade högre omkostnaderna för aluminium kommer också att avspegla sig på ölpriserna. Enligt uträkningar står burken för tio procent av omkostnaden vid öltillverkning och aluminiumet för fem procent. Det är alltså inte avgörande kostnader, men kommer ändå troligen att innebära en prisökning för konsumenterna.

Brewers Association, som representerar de mindre bryggerierna i USA, är också oroliga.

– De mindre amerikanska bryggerierna har över 130 000 människor anställda. Vi är starkt kritiska till de här tullarna som kommer att leda till högre kostnader för både bryggerierna och kunderna, skriver man i ett pressmeddelande.