Trio dömd – 3000 liter öl ej för eget bruk

Tullverket stoppade trion med bland annat över 3000 liter öl i en skåpbil. Foto: Pressbild.

3000 liter öl för eget bruk. Det köpte inte tingsrätten som nu dömer en skånsk trio för grov smuggling.

Det var under 2018 som två kvinnor och en man från Skåne stoppades av Tullen. Vid en koll av fordonet, en skåpbil som de två männen hyrt och kört trots att de inte hade körkort, hittade man en hel del alkohol.

 Totalt handlade det om drygt 3100 liter öl, drygt 200 liter vin och drygt 270 liter starksprit. Kvinnan i sällskapet, hon anslöt längs vägen, menade att hon inte visste hur mycket alkohol som fanns i lasten. De båda männen menade att alkoholen var för eget bruk.

Men en lapp i en av mannens fickor indikerade att han hade en lista på personer som skulle köpa alkohol, och dessutom hade han redan en stor mängd alkohol i sitt hem.

Tingsrätten beskrev därför, enligt Kristianstadsbladet, männens förklaring för verklighetsfrämmande och alla tre dömdes för grov smuggling.

Det leder normalt till fängelsestraff men eftersom domen dragit ut på tiden fick kvinnan och en av männen villkorliga domar. Den andra mannen avtjänar redan ett fängelsestraff och där lägga det här brottet till på hans tid som frihetsberövad.