Trevliga bryggdagar på andra sidan jorden

Bildspel

Bild 1 av 7

Det blev en lyckad bryggning hos Brewaucracy i Hamilton. På bilden Ida Engström, Greig McGill och Peter Robertsson.


 

En del semester men också en hel del ölevents. Electric Nurse hade trevliga dagar under sitt besök i Nya Zeeland. Här är Ida Engströms resebrev.

”Efter några dagars jetlag i vårt hyrda hus i Hamilton så startade vi med ett besök hos svenske bryggaren Johan på Deep Creek utanför Auckland.

Bryggningen för dagen var deras India Brown Ale och vi pratade om småbryggeriernas utveckling i Nya Zeeland och i Sverige. Deep Creek är ett bryggeri som ökar otroligt snabbt, något vi lätt kunde förstå efter att ha provat deras fantastiska öl.

Mitt i provningen av några av öl i deras Taproom dök även bryggargiraffen Andrew Childs upp, han är från Behemoth som kontraktsbrygger hos Deep Creek. Det visade sig att han har pluggat i Uppsala.

Dagen därpå var det dags för en liten ölfestival i regi av Carlos de Barra från Outlier Cartel. Det blev ett gemytligt party i en vanlig trädgård med ett helstekt lamm över öppen eld och många goda öl provades. När vi ändå var i Auckland passade vi på att besöka den högt Ratebeer-rankade bryggeripuben Brothers Beer. Dagen efter bryggdes det sedan en collab med Carlos hos Colab Brewing avsedd för en ölfestival här i Nya Zeeland. Tyvärr genomfördes den precis efter att vi åkt hem så vi missade releasen. Ölen är en Dubbel bryggd med hallon och lakrits.

Peters mamma Eva, som är med på resan, har gjort illustrationen för etiketten. Det är inte bara i ölen man behöver oroa sig för infektioner utan även kroppen kan bli drabbad och det var precis vad som inträffade sedan. Både Ida och dottern blev sjuka så vi blev tvungna att ställa in ett antal planerade event och besök. Väl friska igen så begav vi oss österut till Gisborne där vi besökte Chris Scott på Sunshine Brewery och ett flertal vingårdar i närheten, bland annat den lilla vinproducenten Kirkpatrick för en inblick i hantering av fatlagring på vingårdar.

Inte ens när man tog ett tillfälle att turista till 100% på Hobbiton undgår man att mötas av bryggarreferenser. Även provsmak av Good George Brewings bidrag till upplevelsen med specialbryggd öl för Hobbiton, en helt okej stout blev det. ”Hemma” i Hamilton igen bryggdes det IPA-collab med Greig på Brewaucracy med utgångspunkt i vårt gamla Marmelade recept, nu i Kiwi-tappning.

Det var också den av våra öl som Nya Zeeländarna upptäckte först vilket gjorde det extra roligt att få brygga den igen just här. Resan avslutades med en hejdundrande Tap Take Over /Meet The Brewer på Craft Hamilton. Arrangerat av ägarparet Carl och hans fru Susanna som är från Göteborg. Paret äger även restaurangen Gothenburg ett stenkast från puben.”