Tre länder inspirerar till Ångkvarns julöl

Bryggeriet Ångkvarn satsar rejält på julöl. I dag är det premiär för tre julöl med inspiration från tre olika länder.

Ångkvarn är en bryggeripub i Uppsala som öppnade i mars i år. Sedan dess har det bryggts och serverats över 30 olika egna öl, och nu är det dags för tre till.

Det speciella med bryggeriets julöl är att de har inspiration från tre olika länder, och dessutom i två av fallen bryggts tillsammans med personer från de utvalda länderna.

Det handlar om en schwarzbier, en belgisk dubbel och en porter som lanseras samtidigt.

– Vi kör inga julkryddor utan vill göra öl som kännetecknar de här länderna, säger bryggaren Per Erik Alm.

Hans schwarzbier är bryggd tillsammans med bryggaren Chris Umlandt, som normalt jobbar på Slottskällan i Uppsala. Den har en tydlig tysk prägel och landar i alkohol på 5,4 procent.

Den belgiska dubbeln är bryggd i samarbete med Maarten Vanwildemeersch, bryggmästare på Slottskällan och med rötterna i Belgien. Till den ölen är jästen framodlat av Maarten och det har använts en hel del kandisirap i receptet i ölen som landade på 7,0 procent.

Portern, som Alm har bryggt på egen hand, är inspirerad av brittiska porter och landade på 5,6 procent.

– Det har varit väldigt kul att samarbeta. Det finns 200 liter av varje öl och jag tror att det kommer att ta slut ganska fort, säger Alm.

Såväl Umlandt som Vanwildemeersch finns på plats vid dagens lansering.

Alm brygger idag på ett 200-liters bryggverk och all öl serveras direkt från tank i bryggeripuben. 18 kranar finns totalt i puben och som mest har han haft nio olika egna öl påkopplade samtidigt. Mer normalt är att han erbjuder 6-7 av de egna ölen till besökarna.

– Det har varit ett väldigt positivt mottagande för ölen. Vi buteljerar ingenting utan allt säljs här på plats, förklarar han.