Tioåriga bryggeriet växer så det knakar

Sofia Bergkvist, Robin Karlsson och Pelle Hoffman på Sälens Fjällbryggeri.

Det är ett bryggeri i medvind som firar tio år. Sälens Fjällbryggeri växer kraftigt och i helgen blir det fest.

Sälens Fjällbryggeri grundades av Pelle Hoffman 2012. Då var det bara ett bryggverk på en restaurang. I dag finns restaurangen kvar, men bryggeriet har flyttat och bryggverket har uppgraderats två gånger.

Och det behövs. En offertvinst på Systembolaget förra året var inledningen till en kraftig tillväxtperiod för bryggeriet.

– Vi gick från en årsproduktion på 80000 liter till 140000 och i år går vi mot drygt 200000, berättar Pelle.

Mycket av framgången förklaras av offertvinsten, ipan Fjälldimma klarade dessutom utvärderingen och blev kvar i sortimentet efteråt. Nu finns den i över 400 butiker, september till september gjordes 80000 liter av den.

– Så den största ökningen är på Systembolaget, men även vår folköl går ganska bra på Lidl.

Det stora fokuset på Fjälldimma har gjort att annat fått stå tillbaka, det har blivit färre specialöl. Men det ska det bli ändring på nu.

– Vi har fått försaka mindre brygder som one-offs och säsongsöl. Vi har haft en jäskapacitet på 18000 liter, men nu har vi en ny 6000-literstank på ingång så vi hoppas att vi kan börja med mer sånt igen då.

Den nya tanken går in, men det börjar bli trångbott i lokalerna. Men någon flytt eller utbyggnad är inte aktuellt.

– Nej, inte i dagsläget. Vi har fått hyra plats ett par kilometer från bryggeriet för kartonger, flaskor och sånt i stället.

Utöver Pelle Hoffman är det tre personer på bryggeriet, Sofia Bergqvist, Robin Karlsson och nyanställda Mattias Kjellgren. Och när Pelle blickar framåt är de viktiga inslag.

– Jag är så jäkla glad att Sofia och Robin kör på och är kvar, och nu Mattias också. Jag hoppas att de blir kvar i tio år till och att vi fortsätter att utvecklas tillsammans. Det är min dröm och mitt mål.

Att bryggeriet fyller tio år ska förstås firas också. I helgen blir det öppet hus i två dagar.

– Jag kommer att stå utanför och servera tacos och vi kommer att ha lite roliga brygder. Vi har bryggt Beaver Bitter som var ett av våra första öl, den blir vår jubileumsöl. Sen har vi även en gose med lingon som Mattias varit ute och plockat i skogarna.