Timo redo för åttonde besöket på ölfesten

Det är en trevlig vana för Timo Krjukoff att åka till Tampa i mars. I helgen gör han sitt åttonde besök på Hunahpu´s Day och sitt femte som utställare.

Ölscenen i Florida och kanske framför allt Tampa har exploderat på senare år. Men när Timo Krjukoff från Sahtipaja besökte Hunhapu´s Day första gången var läget ett annat.

– Då fanns Cigar City och inte mycket mer. 7venth Sun hade precis öppnat och Cycle hade inte något eget bryggeri, minns han.

Men Cigar Citys årliga evenemang Hunahpu´s Day har varit bra redan från början, och dit bjuds de flesta Floridabryggerierna in. I år är det runt 160 bryggerier på plats och ganska många av dom lokala som dyker upp har kopplingar till Cigar City.

De har nämligen fungerat som generator för många andra bryggerier som startats av folk som jobbat just där.

– De har alltid varit väldigt generösa när deras anställda har velat gå vidare. Utvecklingen har skett mycket tack vare Cigar City, säger Krjukoff.

I år blir det femte året som han också ställer ut på festivalen. De första åren var han ensam som svensk utställare, men på senare år har även svenska ölprofucenter som Omnipollo, Malmö Brewing och Brewski varit med.

– Det är en otroligt trevlig festival men kan kanske vara lite svårt för besökarna när det är 160 utställare och man kör i fem timmar.

I år kommer även sonen Johannes att vara med på resan och de tänker också passa på att gå på andra events i närheten. Bland annat har Cycle en dag där man bara fokuserar på fatlagrade öl.

– Det brukar vara riktigt roligt och där blir det även lite bottle share, säger Krjukoff.

Till festivalen har han med sig mjödet Red Black Skull och cysern Infinity.