Flera höjdare bland fredagens nyheter

NYTT PÅ SYSTEMBOLAGET

Klassiker och moderna samarbeten. Fredagens nyhetssläpp innehåller en hel del höjdare. Här är ölen du inte ska missa.

Nyheterna som lanseras i det tillfälliga sortimentet på fredag består framför allt av samarbeten och klassiska öl. Brewdog släpper tillsammans med Finn en lätt, fruktig och fin IPA. Stigbergets/J.Wakefield Miami Meow är också en IPA men i den tyngre skolan och åt det grumlig och humliga hållet. Oskar Blues har tillsammans med Cigar City gjort en tung imperial stout som legat både på bourbon- och konjaksfat.

Bland de mer klassiska stilarna finns en brittisk strong ale från Fuller’s Beer och vi får också återse rökölen Aecht Schlenkerla Fastenbier.

JACOB HANSSON

Mikkeller SpontanCherryFrederiksdal, 375 ml, 138,90 kr, 7,2 %, Lambic – frukt och bär
Här är det körsbären som står i centrum, tung doft av syltade körsbär och mandel där det går att ana halm, ek och citrus i bakgrunden. Smaken är syrlig med en mild sötma och viss strävhet.

De Struise Dark Horse Reserva, 750 ml, 199,00 kr, 7 %, Övrig syrlig öl

Komplex arom med sötma, syra och rostade toner. Syran är balanserad med körsbär och en hint rödvinsvinäger på en söt grund av karamell och torkad frukt. De lätt rostade tonerna av choklad ihop med ek-karaktären kompletterar syran. Det är mycket av det mesta och balanserat på samma gång.

Mikkeller Nelson Sauvin Mango Passion, 750 ml, 179,00 kr, 9 %, Belgisk ljus ale
Lätt humlig doft med söt mango, druvskal och krusbär. Sött ljust bröd och en lätt kryddighet dyker också upp. Uppiggande syra initialt som intensifieras utan att ta överhanden.

BrewDog/Finn Two Way Street, 330 ml, 29,50 kr, 5,5 %, India pale ale (IPA)
Frisk och fruktig humlekaraktär med en tydlig men balanserad beska som dröjer sig kvar länge. Lätt men trevlig IPA.

Stigbergets/J.Wakefield Miami Meow, 330 ml, 40,90 kr, 8 %, Imperial/Dubbel IPA

Aromen domineras av söt papaya, mango, ananas och en lätt brödig ton i bakgrunden. Söt med en mjuk beska. Gott, men lite pigga citrustoner hade kunnat lyfta ölet ytterligare.

Fuller’s Beer One, 500 ml, 34,90 kr, 7,5 %, Strong ale
Första ölet bryggt på Fuller’s nya pilotbryggverk är en söt strong ale med en behaglig mix av knäcke- och rågbröd, kola och torkad frukt. Mild örtig beska som bidrar med en behaglig balans til sötman. Gott!

Lagunitas Undercover Investigation Shut-down Ale, 355 ml, 31,90 kr, 9,7 %
Kletig på att bra sätt med kola och kåda, en touch torkad frukt och så lite barr och citrus som piggar upp. Amerikansk strong ale utan krusiduller i fin form.

Aecht Schlenkerla Fastenbier, 500 ml, 29,90 kr, 5,5 %, Annan öl
Mjuk och fyllig rökighet med milda brödiga toner och karamell i bakgrunden. Rökigt, smakrikt och balanserat. Gott!

Innis & Gunn Kindred Spirits Barrel Aged Stout, 330 ml, 26,90 kr, 6,1 %, Torr porter och stout
Väldigt mild i både doft och smak med en lätt maltig sötma och mjuka rostade toner. Känns som en utspädd stout och inte ens Innis & Gunns “unika” fatlagringsprocess lyckas lyfta ölet..

Oskar Blues/Cigar City Bamburana Imperial Stout, 355 ml, 70,90 kr, 12,2 %, Imperial porter och stout
Lagrad på både konjak- och bourbonfat tillsammans med stavar från amburanaträdet, fikon
och dadlar. Mycket kokos i doften och en träig nästan parfymig doft med kryddiga toner. Söt och fyllig smak med karamell, torkad frukt och även här mycket rostad kokos och kryddiga toner. Faten bidrar med komplexitet till smakbilden och ger även en lätt värmande avslutning. Tungt och gott.

Omnipollo Yellow Belly Final Batch, 330 ml, 99,90 kr, 11 %, Imperial porter och stout
Ett annat byggeri har varumärkeskyddat namnet Yellow Belly vilket innebär att detta blir den sista batchen av Yellow Belly. Som i tidigare varianter är det jordnöt som gäller för hela slanten. En touch av choklad och karamell får också lite utrymme.

Cidre Séhédic Cidre Brut, 375 ml, 55,00 kr, 5,5 %, Torr-halvtorr cider
Söta mogna äpplen i doften som även går igenom i smaken. Kompletteras av en frisk syra och en lätt hint av ek och halm.