This is How serverar på Nobelefterfest

Gustaf Ahlin på This Is How i Piteå ska servera öl på Nobelmiddagens efterfest.

Gästerna på Nobelmiddagens efterfest får i år dricka en pilsner från This is How från Piteå.

– Det känns väldigt roligt att vi har fått den äran. Framförallt är det kul att hantverksöl får plats i såna här sammanhang och inte bara mässor och barer. Alla bryggerier vill synas på oväntade platser, säger Gustaf Ahlin på This Is How.

Ölet är en pilsner av tysk typ med bara nobla humlesorter. Det är allt Gustaf får avslöja – inte ens namnet.

Gustaf kommer själv att vara på plats för att servera, men det blir nog inte i frack.

– Oklart om det krävs, men även om jag gör allt för öl så struntar jag gärna i den biten.

Det går bra för This is How. I början av året fick man en produktionschock när bryggeriet kom in i fasta sortimentet i 220 Systembolagsbutiker i landet med hallonberlinern How To Tear Down This Wall.

– Det har gått bra ändå. Hallonberlinern har sålt över förväntan på Systembolaget. Vi har fått öka produktionen och anställa en person till, säger Gustaf.

– Det är ju speciell grej att få en öl på fasta sortimentet på Systembolaget, när det väl rullar på och man får balans ger det möjlighet att växa och det är ju väldigt bra.

Nu har bryggeriet precis ökat tankkapaciteten. Nästa år räknar Gustaf med att producera 200 000 liter.

– Sen slår vi i taket både i den här lokalen. Vi vill fortsätta växa efter det så måste vi hitta nya lösningar. Men det är klart att vi vill växa – det är ju jätteroligt.

Dessutom har nu This Is How, som nu är tre heltidare, börjat leta efter ytterligare en person.Nästa år hoppas Gustaf även att bryggeriet ska kunna börja titta utåt lite mer.

– Vi har bara sålt till Finland utöver Sverige än. I år har fokus på svenska marknaden, men vi tittar en del på exportmarknaden inför 2020.

Vad gäller öl har han också en del nyheter.

– Vi har tänkt släppa vår första lager-öl och en session-ipa. Och även att börja burka vår hazy-ipa också, så den inte bara kommer på fat.

De som var på All In Beer Fest i Göteborg för några helger sedan stötte säkert på Gustaf.

– All in var väldigt bra. Lite mindre folk än jag trott på de första två passen men sista passet på lördagen var väldigt väldigt bra. Det är en fantastisk festival, både arrangörerna och bryggerierna som kommer dit. Väldigt kul att vi fick en en plats i år