Guinness lanserar nytt fatlagrat öl

Guinness lanserar nu ett nytt öl som är en blandning av stout och barley wine. Foto: Guinness.

Vad sägs om en Guinness på tio procent? Nu lanseras det ett sådant öl som dessutom är fatlagrat, men troligen dyker det aldrig upp i Sverige.

Guinness är för många det stiltypiska när det gäller stouts. Men ölet som är känt över hela världen är inte speciellt starkt, och under senare år har det blivit allt vanligare att bryggerier har åtminstone ett riktigt starkt öl i sin uppställning.

Kanske har det varit inspiration till Guinness Stock Ale. Ölet på tio procent lanseras nu i USA och en är blandning av imperial stout och barley wine. De båda grundölen har bryggts vid Guinness bryggeri i USA och har sedan blandats. Dessutom har de båda ölen fatlagrats på Bulleit bourbonfat.

Ölet har precis lanserats i fyrpack runt om i USA men de är tveksamt om det dyker upp i Europa. Personerna bakom ölet är förstås mycket nöjda med produkten.

– En av de coola sakerna med att brygga en stock ale är att du faktiskt får brygga två separata öl med sina egna identiteter, och sedan blanda och skapa ett öl som både har grundölens kännetecken, men också sitt eget liv, säger Sean Brennan, senior brewer på Guinness Open Gate Brewery.