Musik och öl i fokus på ny festival

Robert Andersson, här till höger om Peter Eronson, ska arrangera en ny öl- och musikfestival utanför Växjö.

Är blues och bärs receptet på en bra festival? Robert Andersson hoppas det och till sommaren är det premiär i det djupaste av Småland.

Robert Andersson är inte helt okänd i ölkretsar, han har tidigare varit med och drivit Trädskogens Bryggeri i Växjö och arrangerat Växjö Ölfestival sex år i rad. Och nu ska han alltså starta en ny festival.

– Det ska bli en helt unik upplevelse. En möjlighet att upptäcka musik och öl. Det kommer förmodligen att bli en bluesfestival med det bästa utbudet av hantverksöl, säger han.

– Jag har haft den här typen av koncept i tankarna länge, sen jag jobbade på Sweden Rock har jag velat göra en musikfestival. Nu med ett tjugotal ölfestivaler i bagaget tänkte jag: Varför inte slå ihop öl och blues och göra en festival?

Den 13 juni blir Blues And Beer Festival verklighet. Med mellan fyra och sex bluesband och ett antal foodtrucks. Vad gäller bryggerier så innehåller listan just nu Ängöl, Brygghus 19, Faråkra Hantverksbryggeri, Hyllie Bryggeri, Johannishus Bryggeri och Kvarnagårdens Bryggeri. Men listan kommer att växa.

– Jag har fått väldigt positiv respons och hoppas att ska finnas 15-20 bryggerier med en eller två kranar var, så totalt 30-35 fatöl. Men jag får känna av lite och styra det lite efter biljettförsäljningen, när den startar den 25 november, säger Robert.

– Tanken är inte bryggarna själva stå och servera, utan att de är med på festivalen och minglar med folk.

Det är dock inte första gången som Robert Andersson arrangerar nåt liknande. Han driver eventbolaget Friends and Flavors tillsammans med Peter Johansson.

– Vi har haft en oktoberfest med mikrobryggerier och arrangerat en del i en stadsfest i Blekinge tidigare. Så vi är vana vid stora event, säger han.

Platsen för festivalen är Gemla i Småland. Och för dem som inte är helt bekanta med Smålands geografi så ligger Gemla utanför Växjö och har 1600 invånare. Ingen metropol kanske, men orten har fördelar, menar Robert.

– Där finns Sveriges äldsta och minsta fortfarande aktiva folkpark. Den är helt fantastisk. Från en gammal epok och ser fortfarande ut så. Sen är det inte så svårt att ta sig ut dit, det går både tåg och buss.

Och för den händelse att någon skulle läser detta mer av musik- än ölintresse så kan meddelas att Lisa Lystam Family Band är ett av de bokade banden.

– Det är ett av de hetare namnen i Bluessverige just nu och de turnerar runt om i Europa.