Ten Hands har händerna fulla i höst

Robert Hedell och de andra på Ten Hands får en tuff höst. Foto: Peter Lindh

En inbjudan till MBCC och en offertvinst hos Systembolaget gör att det blir en hektisk höst för Ten Hands Brewing.

Det går bra för Karlstadsbaserade Ten Hands nu. Men offertvinsten på 38 000 burkar av deras hazy IPA Seaweed kommer i samma veva som de blivit inbjudna till Mikkeller Beer Celebration Copenhagen.

Så det är mycket nu.

– Det går väldigt bra, nästan för bra. Det har hänt så mycket roligt samtidigt, men det blir två extremt tajta månader nu. Först blev vi inbjudna till MBCC, det känns helt obegripligt, men roligt. Så nu måste vi brygga festivalöl, säger Robert Hedell på Ten Hands.

– Sen vann vi en offert hos Systembolaget på en hazy IPA med vår Seaweed, så nu har de beställt 38000 burkar som ska ut till mellan 220 och 250 butiker den 12 november. Det känns fantastiskt.

Ten Hands vann en offert på Systembolaget med Seaweed.

Men det handlar inte bara om att producera öl i höst. Hedell har sex veckor på raken med festivaler och därtill kommer att han ska jobba på sitt vanliga jobb under tiden också. Ingen på Ten Hands jobbar heltid. Robert lägger ner runt 20 timmar i veckan och Johan Eklund, en annan av ägarna, lägger ner lika mycket.

Ten Hands brygger all sin öl hos Wermlands Brygghus, där för övrigt Johan Eklund är anställd. Men de har egna tankar, i dagsläget totalt 8000 liter, samt en på 2000-liter till låns. Tyvärr räcker det inte för att klara hösten.

– Vi måste ju brygga all annan öl också, så jag har jagat runt för att köpa jästankar och till slut hittade jag en 2000-literstank till. Men vi hade velat ha en 4000-liters, men det är ingen som har såna på lager.

Den nya tanken anländer till Wermlands Brygghus där Ten Hands brygger sina öl. Foto: Ten Hands

Fler tankar behövs. Ten Hands har fördubblat sin produktion i två år och Robert tror att det blir så även i år. Runt 80000 liter tror han att det stannar på till slut.

– Det är fortfarande små volymer, men man ser att kurvan går åt rätt håll. Tanken är att vi ska nå 100000 nästa år.

Vid såna volymer skulle de kunna börja ta ut löner, men hittills har de undvikit det i möjligaste mån.

– Vår lycka är att alla har andra jobb så vi kan återinvestera pengarna i stället. Vi behöver inte snåla. När vi gjorde vår senaste jubileumsöl så gick den nog minus för att det var så dyra råvaror, men vi ville visa att vi kunde göra även imperial stouts.