Tempest vill göra kul öl med kvalitet

De är ett av världens 100 bästa bryggerier. Skotska Tempest lyckas bra med sin ambition att göra kul öl med hög kvalitet.

2010 bildades Tempest Brewing och sedan dess har man hållit till söder om Edinburgh. Sakta men säkert har man etablerat sig både på den skotska och internationella marknaden.
– Vi var väldigt små fram till 2013, vi har varit noga med att växa organiskt. Nu brygger vi cirka 600 000 liter per år men nästa år väntar en expansion, säger Douglas Rowe.
Tempest är ett av flera skotska bryggerier som börjar få uppmärksamhet även utanför de brittiska öarna. Men samma uppmärksamhet som det största skotska craft beer-bryggeriet är det förstås svårt att få.
– Brewdog har verkligen satsat och växt snabbt. De är konkurrenter till oss och men de har också skapat en väg för andra skotska bryggerier att följa, säger Rowe.
Precis som Brewdog har Tempest lyckats med att få fart på försäljningen internationellt. Frankrike, Spanien och Italien är de tre länder det exporteras mest till.
– Vi skeppar även en del till Asien och Nya Zeeland. Ungefär 20 procent av vår produktion går på export, säger Rowe.

Ett sätt att påverka exporten är at synas på olika festivaler runt om i Europa. Men Tempest arrangerar också egna ölfestivaler två gånger om året.

-Det är också viktigt för oss, då får vi lokalinvånarna att prova vår öl.
Hög kvalitet och öl som sticker ut är kombinationen som Tempest vill nå med sina öl. Det får gärna vara öl som går lite utanför ramen, men man vill aldrig pruta på kvaliteten.
Man har lyckats så bra med kombinationen att man i fjol rankades som ett av världens 100 bästa bryggerier av ölsajten Ratebeer.
– Det var första gången och det var jättekul. Det kändes verkligen som en ära, men nu gäller det att hålla sig kvar där också, säger Rowe.