Ölnamnet som retat upp en hel nation

Det schweiziska ölet fick namn efter en före detta kung. Det har retat upp många nepaleser men bryggeriet tänker sälja slut på ölet.

Det är den tidigare nepalesske kungen Birendra Bir Bikram Shahs som använts med namn och bild på en öletikett. Ölet innehöll nepalesiska kryddor och därför ville bryggeriet Turbinen Bräu använda sig av ett namn med koppling till Nepal.

Men etiketten och ölnamnet har retat upp många i Nepal. Via sociala media har det skapats upprop som kräver att ölet försvinner från marknaden. Det har gått så långt att man oroar sig för utländska turisters säkerhet och den schweiziska ambassadören tog kontakt med bryggeriet.

– Hon sade att det var protester mot ölet och att jag var tvungen att göra något för att garantera säkerheten för turister. Hon bad mig att ta bort all annonsering för ölet, berättar bryggeriets grundare Adrien Weber till sajten Swissinfo.

En av anledningarna till reaktionerna är att den populäre kung Birendra mördades 2001. Turbinen Bräu tänker dock inte dra tillbaka ölet.

– Bråken i Nepal har inget med oss att göra, de flesta schweizare vet inte vem Birendra är. Vi ska sälja slut på den här batchen de närmaste månaderna, sedan är det över. Det är bara ett säsongsöl, säger Weber

Läs hela artikeln här.