Mardröm när skotska pubar kan torrläggas

Kort efter att restriktionerna i Skottland lättats och pubarna börjar tjäna pengar igen drabbas de av nya problem när leverantörerna inte kan leverera. Foto: Pixabay

Skottlands pubar riskerar att bli torrlagda efter att flera ölmärken drabbats av leveranssvårigheter.

Det är Heineken och Belhaven som på olika sätt drabbats av svårigheter. Svårigheter som innebär att många pubar kan komma att stå med tomma kranar inom några dagar.

I Heinekens fall handlar det bland annat om det större problem som drabbat Storbritannien efter brexit. Det finns inte tillräckligt med förare till lastbilarna som transporterar ölen.

– Det kommer definitivt att finnas pubar som kommer att få slut på öl. Leveranserna har varit en fullständig mardröm, säger Colin Wilkinson på Scottish Licensed Trade Association till Daily Record.

– Det är den första veckan efter att restriktionerna släpptes och vi hoppades på någon form av normalitet i branschen, men det här är ännu ett hinder på vägen mot återhämtning. En pub berättade för mig att de bara fick ett fat av Belhaven Best.

I fallet med Belhaven så handlar det inte bara om transporter som om produktionssvårigheter. Det framgår inte exakt vad problemet är mer än att det handlar om gas som används i produktionen.

Gavin Stevenson, ägaren till en pubkedja berättar att han fått en stor order avbeställd av leverantören. Han är kritiskt mot bristen på förberedelser.

– Jag fick ett samtal på torsdag eftermiddag som sa att det inte skulle bli några leveranser på fredagen och att de inte kunde säga när jag kunde få nåt. Det var från Heineken. Det är bara en bryggare men logistikkedjan i Skottland rasar i bitar.

– I två veckor har vi faktiskt haft chansen att nå break even eller till och med göra vinst eller betala tillbaka skulder som vi dragit på oss de senaste 18 månaderna. Bryggerierna gör inte vad de behöver göra för att den här branschen ska överleva. Det är vanhedrande.

Heinekens säger i en kommentar att “på grund av resursbrist i tredjepartsledet har vi tvingats underrätta våra kunder om att vi inte kan fullfölja alla beställningar”.