Tempel ökar farten efter stor omställning

Det nya bryggeriet är i full gång, en bryggare är på plats och produktionen ska ta fart. Tempel Brygghus har haft fullt upp det senaste året.

Arvid Landgren är mannen bakom Tempel Brygghus och han har haft ett intensivt år. Efter att ha delat bryggverk med Jackdaw i Uppsala har han satsat på ett eget bryggeri i en lada söder om Uppsala. Han har anställt Johan Holmdahl som bryggare och ska själv ägna sig mer åt administration och försäljning i fortsättningen.

– Det har varit ett spännande år, det är tufft att göra en sådan här omställning men nu är vi i full gång, säger han.

Fjolårets produktion på 20000 liter ska nu öka en hel del. Under 2017 tror Landgren på 40000-60000 liter, men på sikt ska det bli mer än så.

– Med några tankar till skulle vi kunna nå en produktion på 150 000 liter.

Nytt är också att Tempel Brygghus släppt sina första öl som inte är sura. Det är en utveckling som Landgren tror fortsätter.

– Det känns bra att bredda sig och än så länge har vi inte haft några problem med att blanda de olika ölen i bryggeriet.

Kanske är det passande att Landgrens nya bryggeri ligger ute på landet, i en lada med åkermark runt om. Han är nämligen utbildad agronom och jobbade som växtodlingsrådgivare innan han blev bryggeriägare.

– Jag har alltid gillat biologi och jag har stor nytta av min bakgrund när jag brygger öl. Jag har alltid gillat att ta reda på varför regler och rekommendationer finns och inte bara följa dom. Jag har fått med mig ett vetenskapligt kritiskt tänkande som är väldigt nyttigt. Det finns alltid något som kan bli bättre, säger han.