Tapper ölsatsning med internationell touch

Han har inspirerats ölmässigt av att bo i England och Holland. Men ölintresset tog faktiskt först fart i Norge. Nu startar Kenny Tapper sitt eget bryggeri.

Det är i Hammarö, Värmland, som Tappers Bryggeri ska ha sitt säte.

– Jag kommer att få utrustningen om några veckor, det blir installation under mars och då hoppas jag också komma i gång, säger han.

Ölintresset har funnits länge hos Kenny Tapper, och han är dessutom civilingenjör med inriktning på kemi, så han har koll på processen.

– Jag kände att jag vill göra något nytt och då blev det ett bryggeri, säger Tapper.

Bryggverket är på 900 liter och han har även köpt in fyra stycken 1000-literstankar.

– Jag siktar mot en årsproduktion på cirka 35 000 liter. Det ska vara en nivå där jag ska klara av att leva på det här, säger han.

Inspirationen till sina öl kommer till stor del från de år då han bodde utomlands. Tiden i England har fått honom att gilla mild, bitter och liknande ölstilar. Under åren då han bodde i Holland blev han mycket intresserad av belgisk öl, och även sådana öl kommer det att bryggas.

Men första gången som han verkligen fick upp ögonen för öl var på en bryggeripub i Oslo i början av 90-talet.

– Jag gillade verkligen den ölen, och sedan har det varit ett intresse för mig.

Planen är att inledningsvis ta fram fem öl, en mild, en weissbier, en ipa samt en lättöl och en folköl.

– Jag har jobbat mycket med min folköl och lättöl. Nu börjar det komma riktigt bra sådana grejer och där vill jag också vara med, säger Tapper.

För att ytterligare bredda verksamheten kommer han också att tillverka must. Det ska finnas en möjlighet att ta med sina äpplen till bryggeriet och få sin egen must.