Systembolaget kvar i företroendetopp

Systembolaget fortsätter att ha ett högt förtroende hos svenskarna. Foto: Systembolaget.

Sveriges Radio, domstolar och poliser i alla ära. Det är fortfarande Systembolaget som toppar när årets Förtroendebarometer presenteras.

De senaste åren har det sett likadant ut. När vi svenskar listar vilka myndigheter och andra samhällsfunktioner vi litar mest på är det Systembolaget som hamnar i topp.

I årets undersökning är det 76 procent av de 1200 tillfrågade svenskarna som uppger att de har ett stort eller mycket stort förtroende för Systembolaget. Där bakom följer polisen med 73 % samt Universitet och högskolor på 69 procent.

– Man tycker att det är bra att det finns ett monopol, det vet vi från andra undersökningar. Men jag tror att det är en kombination med att folk tycker att utbudet är bra också, säger Toivo Sjörén på Kantar Sifo till Aftonbladet.

Systembolagets monopol ifrågasätts med jämna mellanrum inte minst av svenska småbryggerier och en del ölintresserade, men totalt sett är det alltså ett väldigt stort förtroende för verksamheten.

Undersökningen gjordes under februari, alltså innan coronaviruset börjat att breda ut sig över landet. Den som vill se fler resultat från undersökningen kan klicka här.