Systembolaget hotar att stämma nätbutik

Systembolaget hotar att stämma nätbutiken Winefinder om de inte avslutar sin försäljning till svenska kunder.

Nätförsäljning av alkohol sker via en del svenska företag, som då har sitt lager utomlands. Även på ölsidan har butiker som Glasbanken och Ales & Brews startats för att sälja öl på nätet.

Men nu hotar Systembolaget med att stämma Winefinder, som sålt vin på nätet i över tio år, i Patent- och marknadsdomstolen om man inte slutar med sin försäljning till svenska konsumenter.

– Om vi i Sverige ska lyckas hålla nere konsumtionen av alkohol och begränsa dess skadeverkningar måste vi hålla fast vid den modell vi har valt i Sverige, att försäljning av alkohol till ska ske med ansvar och utan vinstmaximering och försök till merförsäljning. Systembolaget har ensamrätt på försäljning av alkohol, både i butik och på nätet, säger Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning.

Systembolaget vänder sig både mot försäljningen och den marknadsföring som man anser vara aggressiv.

– Winefinder skapar intryck av att försäljningen är laglig, vilket gör att konsumenter i Sverige blir vilseledda. Genom avgöranden i EU-domstolen och finska Högsta domstolen blir det än mer tydligt att Winefinders verksamhet är olaglig. Nu vill vi få frågan rättsligt prövad i Sverige så att den olagliga verksamheten stoppas, säger Malin Sandquist, jurist och avdelningsdirektör i Systembolagets företagsledning.

Beernews berättade nyligen om att Winefinder nu också har börjat med att sälja öl till sina kunder.