Syrliga ölet ett lyft för smålänningarna

Robin Kochauf och Sanna Jantorp på Smaland Brewing Co. Foto: Filip Pilthammar

Efter en sommar där försäljning rusat uppåt funderar nu Smaland Brewing på framtiden. Och. vägen framåt blir kanske den samma som Fermenterarna och Morgondagens tog en gång.

Smaland Brewing Co i Jönköping har bara funnits i ett par år och har inte hunnit växa sig så stora än. Men efter den sommar som just passerat ser det ut som att det bara finns en riktning.

– Jag tror att vi kommer att tre- eller fyrdubbla produktionen i år. Förra året gjorde vi bara 5000 liter. I år gissar jag på att vi kommer att hamna på mellan 10000 och 20000 liter, säger Robin Kochauf på Smaland Brewing.

– Den här sommaren har varit helt otrolig, vi har aldrig sålt så mycket – helt vansinnigt.

En stor del av förklaringen återfinns i Systembolaget junisläpp i det lokala sortimentet. Där fanns en öl som hette Raspberry Blackcurrant Berliner Weisse från Jönköpingsbryggeriet.

– Den sålde mer på en månad än någon av våra ”vanliga” öl gör på ett helt år. Vi har sålt 1500 liter sen dess. Det kanske inte är mycket för större bryggerier men för oss är det jättestort.

Robin Kochauf och Leo Vigren på Smaland Brewing Co har haft en hektisk sommar med en försäljning som skjutit i höjden. Foto: Filip Pilthammar

Snart släpps deras nästa suröl under namnet Mango Passion och nu hoppas man att den ska göra en liknande resa. Och Robin skulle gärna se att just den typen av öl ska bli något av Smalands Brewings nisch.

– Vi brygger det vi tycker är kul själva. Men vi inser att vi kanske skulle ha en nisch. De som har kommit fram har ofta haft det.

– Berliner Weisse är en rolig öltyp att brygga. Men vi är ödmjuka inför uppgiften. Kolla Fermenterarna, Morgondagens och Mikkeller – vi har lång väg kvar.

Här är hela gänget på Smaland Brewing Co: Sanna Jantorp, Leo Vigren, Therese Svensson, Robin Kochauf, Rolf Vigren ioch Gerhard Kochauf. Foto: Filip Pilthammar

Fast det ska inte bara bli surisar, även om bryggeriet kanske inte följer Morgondagens och Fermenterarna på deras andra specialitet.

– IPA har vi inte lyckats så bra med som andra bryggerier har gjort, vi har mycket att lära av dem där, säger Robin.

– Det som vi har lyckats bäst med utöver suröl är traditionella tyska öltyper.

Tillväxten den senaste tiden har fått Robin och kompanjonen Leo Vigren att börja fundera på att expandera bryggeriet. Plats finns menar Robin. Han jämför med stadsdelen Hackney i London där han och Leo varit mycket.

– Har man en garderob där så startar man ett bryggeri. De har en fantastisk kultur. I Sverige är vi lite bortskämda, säger Robin.

Detta apropå att Smaland Brewing huserar i 200 kulturminnesskyddade kvadratmetrar på Tändsticksområdet i Jönköping. För övrigt granne med Idlewild.

– Det går att växa i. Om vi stoppar in två jästankar på 5000 liter så blir det kanske trångt, men det är inga problem så länge man inte kör omkring med en stor gafffeltruck därinne. Drömmen är att kunna stanna kvar här. Området har blomstrat de senaste 10-15 åren och i mitt tycke finns de bästa restaurangerna i stan här nu.

I dag har Smaland Brewing sammanlagt 3000 liters jäskapacitet fördelat på 500- och 1000-literstankar efter att ha gjort en utrensning av deras tidigare mindre tankar. Men även bryggverket skulle behöva bytas ut. I dag är det på 500 liter och räcker inte till.

– Vi funderar på att växla upp och nästa steg blir 2000 liter. Fortsätter det så här har vi inget val, vi har problem med att hinna leverera.

Men de har inte tryckt på knappen än. Hittills har de förlitat sig på eget kapital utan lån eller externa ägare. Problemet är bara att den vägen inte längre är framkomlig.

– Vi är smålänningar och har inte velat ta några lån. Men nu funderar vi på att leasa utrustning eller att ta ett lån. Vi känner att det finns underlag för en ökad försäljning i Jönköping, säger Robin och nämner grannen Damien på Idlewild vars satsning inspirerat dem.

Både Robin och Leo har andra jobb och när tiden inte räckte till så har de valt att komplettera med en anställd. Sen i början av året har de en person som jobbar halvtid på bryggeriet med bryggning, flaskning och annat.

– Det började som en hobby och nu jobbar jag halvtid. Det är en otrolig resa att få bygga upp ett bryggeri. Om man har en sån dröm finns det fortfarande utrymme. Efterfrågan bara växer och kollar man mellanstora städer längs E4 som Jönköping finns det inte jättemånga bryggerier. De flesta finns runt storstäderna, säger Robin.

Försäljningen sker i första hand på Systembolaget även om bryggeriets öl även finns på några krogar i närheten. Men för den som vill testa öl från Smaland Brewing finns chansen även nere i Malmö till hösten.

– Vi ska vara med på Great Swedish Beer Festival i år igen. Det är en underbar festival. Vi är så små så vi fick tjata oss in första gången. Men just då hade vi en fantastisk praktikant, Lina Elm, som hjälpte oss med kontakter.