Sverige mot England – vad tycker britterna?

Kvartsfinal i VM. Sverige mot England. Det får britter involverade i den svenska ölbranschen att tänka ganska olika.

Sverige mot England är ett klassiskt fotbollsmöte. När det sedan handlar om VM-kvartsfinal blir det förstås extra laddat och det är massor med barer och arenor som kommer att fyllas med gultröjade förhoppningsfulla svenskar på lördag eftermiddag.

Men hur resonerar de britter som finns i Sverige? Vi tog pulsen på några av de britter som bor i Sverige och jobbar inom ölbranschen, och deras syn på matchen går isär.

Olly Bartlett på Stockholm Brewing gillar Sverige och svensk fotboll. Men inte lika mycket som brittisk.

– Jag kommer att heja på England, jag kan aldrig ändra vilket lag jag håller på. För mig är det först av allt Tottenham och sedan kommer det engelska landslaget. Därefter följer det svenska landslaget och Hammarby, säger han.

Bartlett har också Belgien som ett av sina favoritländer, men det handlar till stor del om att flera belgare spelare i Tottenham.

Men när det gäller matchen på lördag är han inte säker på brittisk seger.

– Sverige har tagit sig fram med hjälp av en stark gruppkänsla och kanske även lite revanschlust efter förlusten mot Tyskland. Dessutom hade man hela historien runt Jimmy Durmaz som hanterades snyggt och stärkte min bild av landslaget.

Han hoppas förstås ändå på engelsk seger.

– Era forwards kan inte ens träffa en ladugårdsdörr och vi verkar beroende av hörnor och straffar. Det blir ett drömläge för det lag som vinner, jag hoppas det blir vi, säger Bartlett.

För David Mortimer-Hawkins på Frequency Beer Works är läget lite annorlunda. Han föddes i engelska Northampton men har bott i Sverige sedan han var tio år. Han väljer Sverige som sitt lag inför matchen.

– Jag håller på Sverige. Man måste älska ett lag med förbundskapten Janne Anderssons identiska uttryck av glädje, eufori och total ilska. Och Robin Olsen är en galet stark målvakt.

Men när han tippar matchen är han inte lika säker. Han tror på en jämn match.

– Antingen vinner England 2-1, trots gediget svenskt spel, eller så vinner vi efter straffar och dramatik.

Fred Miller är bartender på Brewers Beer Bar i Göteborg och även han är inflyttad engelsman.

– Jag är britt, jag håller på England och äntligen ska VM-bucklan komma hem. 52 års smärtsam väntan ska vara över, säger han, men är inte lika trygg när han lägger ut texten lite mer.

– Jag tror att Sverige har en ganska bra chans, England brukar få problem i det här läget på turneringar. De är inte så bra på att spela under press, menar Miller.

Dave Barratt på Beersmiths i Göteborg håller sig ganska neutral.

– Jag följer båda lagen när jag kan, så jag håller verkligen på båda lagen. Jag hoppas på en positiv, offensiv match som blir intressant att titta på. Det bästa med den här matchen är att vi vet att ett av mina favoritlag kommer att vara i semifinalen. Vi har dom två bästa lagen i turneringen och efter den här matchen är det bara två matcher kvar för att vinna hela turneringen, säger han.

Även Darren Packman på Beer Studio har kvar känslorna hos det land han en gång lämnade för att bo och jobba i Sverige. Men lite kluven är han.

– Jag är en engelsk fotbollsfanatiker och har bott så länge i Sverige nu så lördagens match blir lite svår för mig. Med med det sagt, så kommer England naturligtvis att vinna. 

Han erkänner att den engelska hjärtat kommer att klappa ännu lite hårdare på lördag eftermiddag.

– Jag skulle svika mitt land om jag inte blev larvigt överoptimistisk varje gång vi har gjort mål och började sjunga om 1966 och att det här är året som VM-guldet ska komma hem igen.

Han tror dock på en jämn match och har mycket respekt för Sverige.

– Jag tror det blir jämnt. Sveriges styrka är att laget är bättre än summan av alla spelare. På pappret är spelarna stabila men inte fantastiska, men dom har en bra lagmoral och är fantastiskt organiserade. England är normalt sett motsatsen till det men den här gången verkar coachen ha fått till det bättre. Därför tror jag på en nagelbitare som slutar 2-1 till England.

Han är samtidigt beredd på reaktionerna om Sverige skulle vinna matchen.

– Om Sverige vinner stänger jag av telefonen och sociala media i åtminstone en månad.