Andreas blev såld på öl i Köpenhamn

Sommar 2018

Andreas Häggström fick fart på sitt ölintresse under första besöket i Köpenhamn. Det berättar han i vår sommarserie.

Det är i Umeå vi hittar Andreas Häggström och där är han en riktig hembryggarprofil som går att följa även på Instagram. Nu har han svarat på våra sommarfrågor.

1. Vilket är ditt allra bästa ölminne?
– Det finns många fina ölminnen, men högst upp i toppen kommer nog min första ölresa till Köpenhamn. Jag och min sambo Maja åkte med vår vän (och proffs på Köpenhamn) Fredde och upplevde ren ölmagi. Vi besökte bland annat Ølbutikken och fick för första gången känna på hur det är att handla öl utanför Sveriges gränser (vi köpte öl och drack i butiken under tiden vi gick igenom utbudet), vi drack det mesta på Mikkeller, vi besökte fantastiska Khioskh och mysiga butiken Barley Wine, med mera. Det var en helt ny värld.

2. Vilket är ditt favoritbryggeri i världen? Varför tycker du det?
– Oj, svår fråga. Det finns så många otroligt bra bryggerier! Omnipollo är favoriter hos mig. Snygg design och Henok är ett geni! Han verkar inte ha några spärrar och nästan allt är toppklass. Dessutom vågar Omnipollo vara lite ”obekväma” och till exempel ta ställning mot rasism. Det hyllar jag!
Då jag brygger själv så känner jag dock att jag även vill välja ett bryggeri som inte kontraktsbrygger, utan gör det från grunden och då går jag nog mer klassiskt och säger Cantillon. Varför? Alla öl jag smakat har varit suröl i absolut världsklass!

3. Hur många bryggerier finns det i Sverige om tre år? Motivera ditt svar.
– Jag tror att det kommer stanna på ungefär 400 bryggerier. Det kommer absolut fortsätta öppnas bryggerier så länge dessa guldår fortsätter, men samtidigt kommer andra bryggerier avvecklas på grund av brist på tid, ork eller intresse. Vissa bryggerier verkar ha en affärsplan som bygger på att de ska brygga 2-3 gånger varje dag. Det är inte hållbart.

4. Vilken är den allra bästa sommarölen? Vad gör den så bra?
– Min egna Mojitoliner! En berliner weisse med mynta, lime och rom. Lågalkoholig, syrlig och riktigt god! Jag är absolut jävig, men den är fantastisk!
Ska vi ändå vara schyssta mot läsarna och nämna en öl som bryggs i större volym än 10 liter så tror jag att jag nog delar äran mellan två öl från två Umeåbryggerier. Loop från Beer Studio (en humlig lager med lime) och Lengräddad från Bryggverket (humlebomb).

5. Vem i hela världen skulle du allra helst vilja dricka en öl med? Varför?

– Oj. Svår fråga! Jag tror att det skulle bli Michael Tonsmeire (the mad fermentaitionist). Han verkar kunna det mesta om både surt och humligt. Jag tror i och för sig inte att han skulle tycka att det var lika kul som jag skulle göra, för jag skulle mest bara förhöra honom om allt som har med ölbryggning att göra!

6. Vilken är den bästa ölfestival du varit på? Vad gjorde den festivalen så bra?
– Ölfestivaler har tyvärr varit lite av en bristvara i min värld. Stockholm Beer & Whisky tycker jag är för stor och gillade den inte jättemycket då jag var där, Brewskival verkar grym, men är väldigt långt bort, och uppe i Umeå har det länge varit tomt på festivaler. Nu börjar dock Nolia Beer skapa något riktigt bra med festivalen i oktober och ölveckan i april. Men den bästa ölfestivalen får nog bli första besöket på Örebro öl & whisky. Jag hade aldrig haft så många ölsorter så nära till hands. Det blev en riktigt dyr helg, men jag smakade Boulevard Brewings Lovechild för första, andra, tredje och fjärde gången den helgen. Det var då jag på riktigt fastnade för suröl.