Svenska ölen i topp bland dagens nyheter

Det finns flera svenska öl som smakar gott bland dagens ölnyheter. Foto: Montage.

Lite starkt på sina håll. Lite dyrt på andra håll. Men vi hittar svenska öl som lyfter dagens tillfälliga nyheter från Systembolaget.

300 kronor för en lambic är inte dyrt för nördarna, som gladeligen lägger tusentals kronor plus frakt för att få hem sina syrliga favoriter från Belgien. Men 300 kronor på Systembolaget är mycket pengar och det lär inte locka den breda publiken. I alla fall inte när ölet är gott men inte mer än så.

I stället njöt vi av tre svenska öl som är väldigt olika varandra.

Här är våra recensioner.

De Cam Lambiek Rabarber

750 ml, 292,50 kr, 7,2 %, Frukt och bärlambic

Bra syra och rabarbern får ta bra med plats, där finns lätta gummitoner, bären följer med till eftersmaken och det blir aldrig varken tråkigt eller för syrligt. Gott? Ja. Prisvärt? Nja…

Stamm Forbidden Union
500 ml, 60,90 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl

Syrligt och med saftkänsla, där finns hallontoner och en touch av yoghurt tillsammans med passionsfrukt. Det här är i min värld som en Berliner Neisse och det är en ölstil jag kämpar med för tillfället, det öl som släpptes nyligen från Brewski och Omnipollo gillade jag, men ganska ofta blir det lite för lite ölkänsla för mig. Okej dock.

Brekeriet Vild Stevns
375 ml, 69,00 kr, 8,0 %, Övrig syrlig öl

Ni som brukar läsa mina recensioner vet att jag gillar Brekeriet. Det kommer ni att märka den här gången också. Körsbären landar som en mindre käftsmäll i munnen och syran ligger som så ofta på en bra nivå, där finns en del citrus, en del fattoner, men mest av allt handlar det om friska körsbär och en jäkligt god öl.

Remmarlöv/Dugges/Stockholm Brewing Great Swedish Festival Beer 2021
330 ml, 26,90 kr, 5,6 %, Lager modern stil /india pale lager

Maltigt med klara inslag av rågbröd och en ganska framträdande beska som ändå inte tar överhanden. Humlen blir mer framträdande i eftersmaken och ger ölet en trevlig komplexitet. God öl.

Gamma Low Slung
440 ml, 70,90 kr, 10,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Humligt med en del gräs och löktoner, det blir en gnutta spretigt och det tar bort en del av upplevelsen. Det här bryggeriet brukar leverera, men här blir det bara godkänt i betyg.

Monkey Starshot TIPA
440 ml, 74,90 kr, 10,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Humligt och juicigt en hel del tropiska toner och här hålls alkoholen lite bättre under kontroll, även om den helt klart märks. God, men det är en utmaning att göra riktigt bra humlebomber med den här alkoholhalten.

North Brewing New Atlantis
440 ml, 37,90 kr, 6,0 %, New England/Hazy IPA

Friskt humligt med ananastoner och en del mango, det är juicigt, lätt drucket men ändå med en del karaktär. Kanske en gnutta tunn i kroppen, men det här smakar bra.

Dugges Oaky

330 ml, 65,00 kr, 15,3 %, Imperial porter o stout

Rejäla smaker från fatlagringen redan från start, det blir snabbt en tung och utmanade pjäs som också bjuder på kokos, mörk choklad, en del choklad och även lite russintoner. Alkoholen finns där men håller sig på en riktigt vettig nivå med tanke på styrkan. Riktigt gott.