Svensk ölhistoria ska samlas i ny bok

Fredrik Berggren, Tobias Janius och Peter M Eronson ska skapa den nya boken tillsammans. Foto: Privat.

Sveriges moderna ölhistoria ska summeras i en ny bok. Bakom projektet står trion Peter M. Eronson, Fredrik Berggren och Tobias Janius.

Just nu jobbas det med boken som ska beskriva den svenska ölkulturen under de senaste 25–30 åren. Det blir en kronologisk genomgång av bryggerierna, personerna, ölen, barerna, hembryggarutvecklingen och olika händelser som format den svenska ölscenen.

Alla i trion är känna i ölkretsar. Peter M. Eronson är ett känt namn i ölbokssammanhang med 13 ölbokstitlar, Fredrik Berggren har skrivit om öl i diverse tidningar och bloggar i över 20 år och Tobias Janius har länge bevakat hembryggningsscenen och även jobbat mycket med grafisk design inom ölbranschen.

Idén växte fram då trion jobbade med förra årets uppskattade julkalender som beskrev Sveriges 24 mest inflytelserika ölpersoner, Beernews presenterade hela kalendern. Året innan det beskrevs Sveriges 24 viktigaste och mest inflytelserika öl under de senaste 25 åren.

– Vi kände att det saknades en sån här bok, en heltäckande dokumentering av den moderna svenska ölutvecklingen, säger Peter M. Eronson.

 – Det som har hänt under de senaste 25 åren är unikt. Jag har träffat många som undrat hur den här ölscenen egentligen uppstod. Den historien, men förstås även dagens ölscen vill vi beskriva, det ska bli ett dokument över en unik och intensiv tid i svensk ölhistoria, fortsätter Fredrik Berggren.

Alla tre kommer att skriva texter men viss uppdelning kommer ändå att ske. Eronson och Berggren kommer skriva merparten och Janius kommer vara ansvarig för bokens layout. 

– Tobias är grym, han har redan tagit fram en del layout och jag kan ödmjukt säga att det här troligen kommer bli den snyggaste ölbok som gjorts, säger Fredrik.

– Vi får väl se, vi har höga ambitioner i alla fall och det kommer bli en fet bok, säkert runt 360 sidor och jag ska göra mitt yttersta för att den ska bli jäkligt snygg. Det ska bli en bok som man vill ha framme, säger Tobias.

Boken kommer vara kronologisk uppbyggd där starten blir i slutet av 80-talet då ölkulturen i Sverige var på bottennivå, både vad gäller antalet bryggerier men även mängd konsumerad öl. Den kommer belysa vilka politiska och ölkulturella faktorer som skapade grunden för en spirande ölkultur, vi får följa utvecklingen över tid, de första hantverksbryggerierna, fakta om när Sveriges bryggerier startat, vilka personer som varit tongivande och vilka öl och trender som påverkat ölkulturen.

De bryggerier och personer som har haft en större påverkan kommer få mer plats i boken medan andra kommer beskrivas mer kortfattat. Men tanken är ändå att samtliga bryggerier som fanns när ölrevolutionen startade ska vara med, samt alla nya bryggeristarter (och nedläggningar) senaste 30 åren, både stora som små bryggerier. 

– Situationen med Covid-19 gav oss alla tre en del extra tid, så nu har vi några månaders skrivande framför oss. Och mycket research kommer krävas, faktan finns där ute men hos olika personer och i olika format, det blir ett stort ölpussel som ska läggas, säger Eronson

För att kunna genomföra projektet, samt kunna göra en så bra och kvalitativ bok som möjligt, kommer författarna att driva en Kickstarterkampanj planerad till slutet av sommaren. Då kommer man bland annat kunna erhålla en exklusiv version av boken, plus andra väldigt exklusiva erbjudanden, om man är med och backar projektet. Mer information om kampanjen kommer.Boken är planerad att finnas färdig till julen 2020.

Arbetet med boken kan man följa på facebookkontot facebook.com/svenskolkultur och instagramkontot @svenskolkultur