Forskning kan ge ny alkoholmedicin

En öl kan vara gott, men för vissa blir det för mycket öl alldeles för ofta. Nu kan forskning i Linköping leda till ny alkoholmedicin som ska minska suget hos de beroende.

Det är via försök med råttor som forskarna gjort spännande upptäckter. 600 råttor fick chansen att välja mellan sötat vatten och alkohol. Cirka 15 procent valde då alkoholen, och detta fortsatte även när råttorna utsattes för elchocker när de valde alkoholen.

– Just det var det överraskande, när vi upptäckte att råttorna fortsatte även fast de blev skadade av beteendet. Det är nämligen ett av de viktigaste kriterierna för att fastslå ett mänskligt beroende. En människa som är beroende kommer att välja drogen även när de vet att det kommer att skada dem. De kommer fortsätta oavsett konsekvenser, säger forskningsledaren Eric Augier till sajten Accent.

Det konstaterades att råttorna som valt alkoholen hade låga nivåer av GAT-3, ett transportprotein som styr känsloreaktioner.

Via ett samarbete med University of Texas i USA har forskarna kunnat konstatera att även alkoholberoende människor haft låga nivåer av GAT-3.

– Nu hoppas vi kunna ta fram ett nytt läkemedel mot alkoholism. Vi arbetar redan med det. Det har inte kommit något nytt läkemedel på 30 år, så det finns ett stort behov, säger Eric Augier till Accent.