Svart i glasen när Otto Lundell ledde provning

Bildspel

Bild 1 av 10

Otto Lundell, känd porterprofil, gästade Haket för att hålla i en porter- och stoutprövning med Ölfrämjandet i Göteborg.

Det blev trångt i bänkraderna i källaren på Haket i Göteborg på lördagseftermiddagen. Anledningen var att Otto Lundell höll i en ölprovning med mörkt i glasen. Beernews var förstås där med kameran i vimlet.

Otto Lundell titulerar sig porterpedagog, öldomare, ölhistoriker och är medförfattare till ”Svenska öl i köket – en bok om mat och ölbok”. Han är dessutom Lord vice President i Porter Drinkers Association.

Det var alltså en välvald provningsledare som ledde sammankomsten. Han blandade provningen av de olika ölen med en föreläsning om porterns historia. Efter en inledande öldrink baserad på bland annat bubbel, jordgubbar och Fullers London Porter gick Otto Lundell igenom fem olika öl tillsammans med publiken: Stoodley stout, Mohawk Black Rocket Porter, Meantime London Porter, Stigberget Imperial och Smoked Porter från Alaskan Brewing.

Hakets källare var fullsatt och några fick vända i dörren. Men de som väl kom in fick en föreläsning som inte bara gav ökad kunskap om porter och stout utan också ett och annat skratt.

– Det var jätteroligt. Otto var en väldigt duktig berättare och man fick många skratt, säger en av besökarna, Anny Rousing-Andersson, efteråt.

Provningen avslutades med en omröstning där Stigbergets Imperial och Smoked Porter röstades fram som vinnande öl.