Succén fick Tibor att välja bort Sverige

Han gillade Sverige. Men satsningen på ölveckan gick så bra att Tibor Rebak vände hemåt igen. Nu är det snart dags för årets upplaga av Budapest Beer Week.

Rebak kom till Sverige för att jobba på Poppels i fjol, och samtidigt var han en av arrangörerna bakom Budapest Beer Week.

Den ölveckan med en avslutande festival blev så uppskattad att det krävdes mer och mer jobb. Till slut gick de båda jobben inte att kombinera.

– Jag hade ett bra snack med Mats och Kristian på Poppels och de hade nog räknat med mig. Men vi skildes åt som vänner, säger Rebak.

Nu är det andra året som ölveckan ska genomföras. Datumen i år är 20-26 maj.

– Allt har blivit större nu och festivalen har fler bryggerier på plats. Det blir 60 bryggerier i år och det har nästan gått för fort för att vara bara andra året. Det är mycket jobb nu, säger Rebak.

Av de 60 bryggerier är elva från Ungern. De övriga 49 kommer från 25 olika länder. Från Sverige kommer Poppels, All In Brewing, Wizard och Malmö Brewing att delta.

Från Usa har man lyckats att locka Weldwerks, Crooked Stave och Left Hand och i övrigt kommer bryggerier som Lervig, Brewdogs Overworks och Pöhjala. En del del av de utländska bryggerierna kommer från grannländer till Ungern.

– Vi vill lyfta fram den här regionen och ha med bryggerier som är duktiga, säger Rebak.

Under hela veckan fram till festivalen äntar evenemang på restauranger och barer. Bland annat kommer det bli en helkväll med Göteborgsöl när projektet Gothenburg Phenomenon gör en tap takeover.

– Man kan köpa en biljett för hela veckan och få rabatt på det som händer före festivalen. Och på festivalen betalar du för biljetten, sedan är ölen gratis, säger Rebak.

Även om han gillade Sverige och Göteborg så ångrar han inte satsningen på ölveckan. Nu väntar bråda dagar innan allt är på plats och alla kan börja dricka öl i Budapest.

– Det kan bli riktigt roligt, vi hoppas att en del svenskar hittar hit också.