Succéduon går skilda vägar efter tre år

I maj 2014 startade en av Öl-Sveriges mest spännande framgångssagor. Men nu går Olle Andersson och Nils Hultkrantz skilda vägar.

Stigbergets Bryggeri och O/O Brewing tillhör definitivt eliten när det gäller svensk hantverksöl. De båda Göteborgsbryggerierna har de senaste åren vuxit och blivit mycket populära. Så populära att Stigbergets expanderar och O/O Brewing satsar på eget bryggeri.

Det innebär också att Olle Andersson och Nils Hultkrantz går skilda vägar efter drygt tre år.

– Det känns jättetråkigt på ett sätt men vi har hela tiden haft en ambition att O/O ska ha ett eget bryggeri, säger Andersson.

– Det är trist. Samtidigt har det gått från att vara min värsta skräck till att ändå kännas okej, säger Hultkrantz.

Fram till 2014 var Olle Andersson hembryggare. Åsikterna om hur mycket folk kände till honom går isär.

– Jag hade ingen erfarenhet alls och folk visste inte vem jag var som hembryggare, säger Andersson.

– Du var en legendarisk hembryggare när du kom till oss, kontrar Hultkrantz.

De första kontakterna hade man när O/O började att brygga sin öl hos Stigbergets tidigt under 2014. Det samarbetet pratade man en hel del om under All In Beerfest 2013.

Stigbergets bryggeri har startat sin produktion i januari 2013 och i april 2014 bestämde man sig för att anställa Olle Andersson. Fram till dess var det Nils som hade bryggt, och Otto Asklid, numera på Vega Bryggeri, fanns där som praktikant.

Strax därefter gick Nils Hultkrantz på pappaledighet och kvar i bryggeriet fanns två nyfikna men ganska oerfarna killar.

– Det var väldigt speciellt. Vi fick väldigt fria händer och vi började att ändra på en hel del. Jag har fått sätta mycket prägel på bryggningen, säger Andersson.

När Nils kom tillbaka till jobbet var det naturligt att Olle fortsatte som huvudbryggare.

– Han hade en utvecklingstörst som var väldigt stark. Han ville lära sig och det var klokt att låta honom driva bryggningen framåt, säger Hultkrantz.

Öl blev en allt större passion för Olle Andersson och han jagade kunskap och erfarenheter överallt.

– Jag läste enormt mycket och tänkte på bryggning hela tiden. Då får man en massa nya idéer.

Förutom jobbet på Stigbergets skulle han också hinna med att producera öl för O/O Brewing.

– Det blev många kvällar och helger när jag bryggde för O/O. Där kunde jag också testa lite grejer som jag ville ta lite längre.

Hans tankar och idéer tog bryggeriet framåt och under hösten 2015 hade man hittat rätt. Efter en hel del experimenterande fram och tillbaka började ölen bli riktigt bra.

– Den hösten släppte vi Narangi för första gången och West Coast blev klart bättre. Då hade vi hittat ett sätt att verkligen kräma ur mer ur humlen, säger Andersson.

Efter 18 månader hade man hittat rätt. Men då var det också dags att byta bryggverk. Som tur var tog processen inte lika lång tid med det nya bryggverket utan kvaliteten på ölen hölls hög.

Tidigt under 2016 dök sedan chansen upp att brygga Göteborg Beer Weeks eget öl. Ett öl som imponerade på alla och som rankas som en av världens bästa india pale ales.

– Det som hände hos oss under 2015 lade grunden för att vi fick göra ölet till Beer Week, säger Hultkrantz.

Tiden därefter har varit hektisk men mycket rolig för de båda. Båda bryggerierna har ökat sin produktion och det har varit mycket jobb på bryggeriet.

Men nu ska ett bryggeri bli två.

1 september börjar Olle Andersson att jobba heltid med kollegan Olof Andersson och i oktober är ambitionen att O/O brygger i sina egna lokaler.

Stigbergets har anställt Lucas Monryd och Andreas Görts, och dessutom finns Barnaby Struve i organisationen.

– Det känns skönt att lämna över till just de här personerna. Simon Karlsson har full koll på hela vår filosofi och han blir kvar. Dessutom har Lucas och Andreas kunskaper som jag inte har, säger Olle Andersson.

Nu slutar Nils Hultkrantz och Olle Andersson att vara kollegor, men vänner förblir de. Dessutom pratas det redan om framtida samarbeten mellan de båda bryggerierna.

– Det rörde om rejält för oss när Olle sade att han ska sluta. Men kanske var det en snyting vi behövde, avslutar Hultkrantz.