Succé redan under första året för O/O

Bildspel

Bild 1 av 5

Jodå, Olle Andersson fixade att posera på bild samtidigt som han höll koll på malttillförseln. Olof Andersson hade däremot fullt fokus på kameran.

 

Dubbelt så mycket öl som planerat har det bryggts. Det första året för O/O på egna ben är avklarat och det har varit ett riktigt bra år.

Efter att ha bryggt öl hos Stigbergets inledningsvis bestämde sig Olle Andersson och Olof Andersson för att satsa på ett eget bryggeri. För ett drygt år sedan startade den verksamheten och nu kan ett mycket lyckat första år summeras.

– Från början räknade vi med att brygga runt 120 000 liter under första året. Nu ser vi ut att landa runt 250 000 liter, säger Olof Andersson.

Han har flyttat från Köpenhamn till Göteborg för att kunna ägna sig helhjärtat åt företaget, och är såklart nöjd med hur saker och ting har flutit på.

– Vi ska försöka att spetsa till processen ännu lite mer, första året handlar mycket om att känna av hur saker funkar. Visst hade vi en del problem i uppstarten men det mesta flöt på väldigt bra, säger Olof Andersson och Olle Andersson fyller i:

– Det var nervöst när vi började men vi hade nytta av att ha varit hos Stigbergets innan vi satsade själva. Vi hade ganska få barnsjukdomar.

Redan nu finns planer för hur verkamheten ska utvecklas även under det andra året. Kommande vår ska det byggas ett kylrum och troligen behöver det köpas in fler tankar.

– Vi kan få ut cirka 300 000 liter på ett år med nuvarande utrustning och vi tror att vi kan brygga mellan 300 000 och 400 000 liter under nästa år. Samtidigt är det inte nödvändigt att växa en massa under nästa år. Vi vill ha en bred portfölj där det finns med pilsner och lite starkare öl. De tar lite längre tid att få fram.

Kvaliteten sätts alltid i första rummet och har hela tiden varit viktig för O/O. Det är en av anledningarna till att man faktiskt sköter all distribution på egen hand.

– Vi vill ha koll på färskheten på våra humliga öl och även ha koll på var våra öl säljs. Vi är fortfarande små och det är en fördel när man kan välja var ölen ska säljas. Dessutom blir det billigare för barerna, men framför allt handlar det om kvalitet, säger Olof Andersson.

I dagsläget är det Olle Andersson som står för produktionen men efter helgerna ska det anställas en ny bryggare. Då ska det också bland annat läggas mer tid på fatlagring av öl och även surölsproduktion.

– Vi har några fat och fler är på väg in. Vi får se hur det blir, jag har aldrig gjort det förut. Det tar lång tid innan man får det slutgiltiga svaret, säger Olle Andersson.

Ett av de öl som ska fatlagras är det som blir den 100:e batchen i bryggeriet. Det ölet bryggs inom kort, men släpps först om ett år.