Studenter får sin egen ölfestival i Lund

Det finns cirka 40 000 studenter i Lund. I september får de sin alldeles egen ölfestival. Ansvarig för det är Peter Hang.

Peter Hang är källarmästare för Kristianstads Nation i Lund och han vill få studenter att prova nya öl.

– Det ska bli roligt att kunna erbjuda riktig lokal öl vid festivalen. Jag vill att det ska finnas fler öl att välja mellan för det finns en nyfikenhet. Framför allt är utbytesstudenter nyfikna på svensk öl och då känns det tråkigt att inte kunna erbjuda de lokala bryggerierna öl. I dag finns det mest öl från de största bryggerierna, säger Hang.

Han ser absolut ett värde i att ha kvar stor stark som ett alternativ för studenter men tycker att det också ska gå att välja annan öl. Festivalen blir ett första steg i den riktningen.

– Det är klart att festivalen kan vara en start på ett längre samarbete. Vår pub har inga vinstkrav på sig så vi kan erbjuda något lokalt till vettiga priser, säger han.

Målet är att samla runt 15 bryggerier till festivalen som genomförs för första gången under sista helgen i september.

– Vi har kontakt med ett antal bryggerier, men är någon mer intresserad är det bara att höra av sig. Vi vill göra det här flera gånger och det viktigaste är att det blir ett bra arrangemang denförsta gången . Men vi tar gärna in så många bryggerier som vi tycker är möjligt.

Festivalen genomförs på Kristianstads Nation vilket innebär att bara studenterna som tillhör någon av nationerna i Lund kan delta. Den egna nationen har cirka 1000 medlemmar, men betydligt fler än så har alltså möjlighet att delta och lära sig mer om lokalproducerad hantverksöl. Det finns drygt 40 000 studenter i Lund.