Stort intresse för rysk öl på festival

Bildspel

Bild 1 av 3

Johan Frölinghaus är en flitig gäst på olika ölevent. Det blev ett besök på den ryska festivalen i Malmö också. (Foto: Björn Hall)

Under lördagen genomfördes en spännande liten ölfestival på Taproom i Malmö. Den här gången så var det rysk öl som fick visa upp sig och det gjorde den på bästa sätt.

Intresset för rysk öl kan man lugnt säga var stort. Det var gott om både lokala ölälskare och hitresta både från Stockholm, Göteborg och från andra länder. För att få tillgång till många av dessa ölen behöver man normalt åka till Ryssland, men nu fanns den i Malmö.
Det är allmänt känt att ryssarna är bra på mörka öl i porter- och stoutkategorierna och dessa var väl representerade här.
En favorit för många var Stamm Beers Winterfell Raspberry som var en suröl som verkligen smakade bra, även om den hade kunnat vara lite surare.
Tolv bryggerier fanns i startuppställningen och flera av dom kom till Malmö med ett gott rykte. Det var förståeligt och det är bara att hoppas att flera ryska bryggerier hittar till Sverige
Ett bryggeri med lite ljusare öl med på festivalen var Victory Art Brew. Deras Lord of the Hops var en trevlig Imperial IPA med potential även om den var lite tunn i eftersmaken. Plan B, som för många mer känns igen som ett väldigt bra före detta ölställe i Köpenhamn, dök upp med en trevlig Imperial Stout, Veronika Decides to Die (Coffee) som blev den första ölen och också en av de bästa för kvällen. En bra stoutkaraktär med fin kaffesmak som låg kvar en stund i munnen.

Sammantaget var det en väldigt bra festival som Taproom har arrangerat med gott om folk och väldigt bra öl. Det gav mersmak på rysk öl och troligen kommer mer öl från Ryssland att dyka upp både på pubar och systembolaget framöver.

BJÖRN HALL