Här är listan på USA:s viktigaste öl

Vilka öl har betytt mest för craft beer-utvecklingen i USA? Med hjälp av 21 experter har en topp 25-lista tagits fram.

Det är sajten Food&Wine som jobbat fram listan. 21 olika ölexperter, bland annat Jeppe Jarnit-Bjergsö från Evil Twin, Patrick Rue från Bruery och Sam Calagione från Dogfish Head, har röstat och utifrån det har det tagits fram en lista på de viktigaste hantverksölen i USA genom åren.

Anchor har med fyra öl på listan och är bäst med det. Bland de 25 ölen finns det en hel del Sverigebekantingar, men också ganska många öl som inte haft någon större spridning utanför USA.

Vi tar det väl från början:

1. Sierra Nevada Pale Ale.

Ölen bryggdes för första gången redan 1980. Bryggeriets grundare Ken Grossman ville brygga något annorlunda och satte ribban för humlig öl i USA. I dag uppskattas Sierra Nevada vara värt cirka en miljard kronor.

2. Samuel Adams Boston Lager

Bryggdes för första gången 1984. Grundaren Jim Kock använde sig tidigt av formuleringen ”de stora bryggerierna häller ut mer öl än jag tillverkar”. Nu är inte Samuel Adams så litet längre.

3. Goose Island Burbon County Stout

I dag är det svårt för bryggare att få tag på whiskyfat och bourbonfat. När Goose Island fatlagrade den här ölen för första gången på 90-talet var det annorlunda och mottagnandet var svalt. Ölet var till exempel inte troget stilen imperial stout, var ett av omdömena första gången den serverades på Great American Beer festival. I dag låter det annorlunda när det gäller fatlagring.

Övriga på topp tio:

4. Allagash White

5. The Alchemist Heady Topper

6. Anchor Liberty Ale

7. Russian River Pliny The Elder

8. Three Floyds Dark Lord

9. Victory Prima Pils

10. New Albion Ale

Hela topp 25-listan hittar du här.