Stor bryggerisatsning planeras i Växjö

En årskapacitet på över sex miljoner liter öl. Entreprenören Peter Nygren spänner bågen rejält när han planerar för nytt bryggeri i Växjö.

– Konceptet är plockat från Stone i Kalifornien, säger han.

Det är Wexjö Bryggeri som Nygren vill väcka liv i igen. Bryggeriet var en stor arbetsgivare i Växjö fram till nedläggningen 1970. Nu är planen att bygga ett nytt bryggeri på samma plats.

– Vi väntar på detaljplanen, det är tidigast 2019 som vi kan vara i gång, säger Nygren.

Det är ett riktigt stort bryggeri han planerar för. Med en planerad årsproduktion på över sex miljoner liter blir man, om projektet blir verklighet, en stor aktör på den svenska ölmarknaden.

– Vi ska kunna brygga cirka 20 000 liter om dagen, men vi ska vara ett hantverksbryggeri och tanken är att det ska finnas en bryggeripub också, säger han.

Han har inspirerats till satsningen genom besök på Stones anläggningar i Kalifornien. Deras stora restauranger/bryggeripubar är något som Nygren vill återskapa i Sverige.

Målet med hela satsningen är att kunna hantera hela värdekedjan på egen hand. Beernews skrev för en tid sedan om det nya mälteri som planeras i Hovmantorp utanför Växjö. Även där är Nygren inblandad. Dessutom driver han redan ett importbolag som har namnet Bevalta.

– Om vi når hela vägen med kapaciteten kommer en hel del att gå på export.

Nästa steg för projektet är alltså att kommunes detaljplan ska färdigställas. Därefter lär det bli full fart på att få i gång det nya bryggeriet.

– Det är en storsatsninge, det kommer att hända väldigt mycket här, säger han.