”Hopmaestro” nära sina 1000 ölbetyg

Ölentusiasterna

När det blev för mycket ölbilder på det privata kontot startade han ”Hopmaestro”. Nu har Fredrik Järnberg snart satt betyg på en öl varje dag i 1000 dagar.

Med bara några dagar kvar till jubileet tittar han förstås bakåt. Men också framåt.

– Det är väl bara att fortsätta även efter 1000 dagar, säger han.

I dag, 28/12, har ölrecension nummer 989 publicerats. Jubileet med nummer 100 blir söndag 8 januari.

Allt började egentligen med att det blev lite väl många ölbilder på hans privata Instagramkonto. Han skapade ett nytt eget ölkonto och det var där som Hopmaestro föddes.

– Jag hade läst om en amerikan som recenserade en öl om dagen. Vilken galning tänkte jag först, men sedan tänkte jag att det kan ju jag också fixa.

Inledningsvis sade han inget om målet att nå 1000 dagar, men när det nu närmar sig blir det förstås ett speciell dag för Kumlabon Järnberg.

– Jag hade faktiskt en rädsla för att ölen som jag kan recensera skulle ta slut, men det har ju bara exploderat. I påsk är det tre år sedan jag började och det finns hur mycket öl som helst.

Han jobbar med en skala där betygen går mellan 1 och 10.

– Jag är gammal musikrecensent, då körde vi på det sättet. Men jag har faktiskt funderat på att ta bort graderingen.

Men allt i projektet handlar inte om att dricka öl. Lika viktig är fotograferingen. Järnberg lägger gärna ner tid på bilderna och ofta finns en koppling mellan ölets namn och bildens utformning.

– Jag gillar formatet på Instagram, det passar mig bra, säger han.

Förutom Instagram-kontot så bloggar han också på heavymetale.se. Men allt som har med öl att göra är en hobby.

När dag nummer 1000 närmar sig är det förstås stor nyfiken het på vilken öl som ska drickas på den stora dagen. Men det svaret får vi vänta på i några dagar.

– Det är många som frågar det. Vi får se, säger han.