Stockholmarna köper allt mindre öl

Stockholmarna köper mindre öl än i fjol, medan jämtlänningarna köper öl som aldrig förr. Det kan man se i Systembolagets statistik för årets första kvartal.

Det skiljer en hel del i utvecklingen av ölförsäljningen i landet. Framför allt är det Jämtland som sticker ut. Drygt 1,7 miljoner liter under det första kvartalet innebär en ökning med hela 10,3 procent jämfört med i fjol.

I Stockholm säljs det däremot mindre mängd öl. Nästan 11,3 miljoner liter öl såldes och det innebar en minskning jämfört med i fjol med 3,4 procent. Det var den största procentuella minskningen av alla län.

Utöver Jämtland är det Värmland (7,2 procent) och Norrbotten (3,8 procent) som har de största ökningarna av ölförsäljning. Samtliga län som ökar mest gränsar till Norge, och antalet norrmän som handlar öl i Sverige lär ha ökat under det senaste året.

Utöver Stockholm är det Kalmar län (-1,9 procent) och Örebro län (-1,6 procent) som tappar mest i ölförsäljning.

Totalt ökade ölförsäljningen på Systembolaget med 0,3 procent under årets första kvartal. Där man kan också notera att det säljs mer utländskt öl, på bekostnad av svenskt.