Stigbergets återkallar öl gjort med kaffeskal

Nils Hultkrantz berättar att de fått återkalla 1500 burkar av Cascara Sour. Foto: Montage

Stigbergets Bryggeri har fått återkalla ett antal burkar från Systembolaget. Anledningen är att det finns ett förbjudet kaffeskal i ölet.

Det var Göteborgs-Posten som igår berättade att Stigbergets Bryggeri fått återkalla ett stort antal burkar av sin Cascara Sour. I den finns cascara, kaffeskal, som inte är tillåtet inom EU.

– Vi gjorde fel som inte kollade om det var godkänt, säger Nils Hultkrantz, på Stigbergets.

– Det var runt 1500 burkar som skickades tillbaka.

Det var miljöförvaltningen i Göteborg som efter ett larm från Livsmedelsverket agerade. Och efter det har förvaltningen och Stigbergets varit i kontakt.

– Cascara är ett godkänt livsmedel att använda i örtte, men inte annars, säger Anna Ebbesson är enhetschef för livsmedel-och tillstånd till GP.

Men samtidigt är ett godkännande på gång, det finns två ansökningar om att cascara ska bli godkänt som livsmedel på EU-nivå.

EFSA, Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, utför just nu en granskning för att se om cascara innebär några risker. Den ska vara klar i januari och då kan cascara tillåtas. Om det hamnar i nån öl igen då vet vi inte, den här gången var det i alla fall ingen succé:

– Den har sålt dåligt, säger Nils Hultkrantz.

Läs mer här.