Björka Brygghus öppnar taproom i Mora

Joakim Turesson vill använda det gamla bryggeriet i fäboden till bryggkurser när bryggeriet flyttar in till centrala Mora. Foto: Privatbild

Mora ska få ett nytt taproom i februari. Det är Björka Brygghus som i samband med sin flytt nu bestämt sig för att öppna ett.

Beernews skrev i somras om Björka Brygghus, som flyttar från en fäbod in till centrala Mora. Nu är det bestämt att det ska bli ett taproom också.

– Målet är att vara igång till tjejvasan i slutet av februari, så att vi kan ta emot gäster och ha event, säger Joakim Turesson på Björka.

Med gångavstånd från i stort sett hela Mora oroar han sig inte över kundunderlaget.

– Mora är en turistort och folk kan komma dit med båt, gå från campingen eller hotell. Det finns underlag, vi har räknat på det.

Än vet han inte hur stort det deras taproom ska bli. Den pågående installationen av det nya bryggeriet måste bli klart först så att de vet hur mycket plats som blir över.

– Vi får se vad som blir kvar, det är fortfarande ganska öppet. Men vi kan även ha en uteservering på gården.

– Sen vill vi ha ett fullgott kök också, det kommer att ta plats inomhus.

Med köket på plats tänker man sig att engagera gästkockar för locka folk till bryggeriet och dess taproom.

– Sen ska vi ha runt tio kranar, dels för att våra egna sorter, dels gästkranar för våra kollegor runt Siljan.

– Det ska vara en liten gemytlig pub och huvudsyftet är inte att tjäna pengar på det.

Bryggeriet ska vara klart i december och då blir det antagligen lite mer tankar än vad man planerat från början. 4000 liter räcker till varumärket Björka Brygghus, men redan i somras Joakim och hans kompanjoner inne på att jobba med fler varumärken.

– Vi har förvärvat ett annat varumärke i Siljansbygden, som var nedlagt. I det kommer vi att ha lite mer klassiska öltyper, säger han, men vill inte avslöja än vilket varumärke det gäller.

Tilted är ett tredje varumärke, som även det kommer att skilja sig från de andra.

– Det blir mer experimentell öl: suröl och fruktöl, det som är utanför boxen, med mindre volymer.

Joakims fäbod, där bryggeriet en gång startade överges inte i samband med flytten, vilket är förståeligt med tanke på att han bor där. Den är tänkt att användas till annan verksamhet.

– Jag har tänkt att ha bryggkurser här ute och samarbeta med andra fäbodar. Det finns en närliggande som har hotellverksamhet och vi ska försöka paketera det.