Joakim drömmer om collab med Odd Island

Joakim Turesson vid den gamla fäboden som varit bryggeri fram tills nu, men snart flyttar han och bryggeriet in till Mora. Foto: Sofia Jemthans/Siljan News

De kallar sig Sveriges minsta kommersiella bryggeri men har stora drömmar. En av dem är att få göra collabs med Odd Island. För det finns hårdrock även i Dalarna.

Om Björka Brygghus är Sveriges minsta kommersiella bryggeri eller inte kanske ska vara osagt. Med ett bryggverk på 100 liter är de i alla fall i paritet med en del andra små svenska bryggerier som växt upp de senaste åren.

Och i framtiden kommer de definitivt att lämna kampen om att vara minst. För det som startade med ett 30-liters bryggverk i en fäbod utanför Mora ska flytta in till stan och då handlar det om ett bryggverk på minst 500 liter.

– Vi har insett att fäboden är för liten och jag sprang på en fastighetsägare som hade en lämplig lokal. Så vi håller på att renovera den nu och ska flytta in i augusti, säger Joakim Turesson som startade Björka Brygghus tillsammans med barndomsvännen Magnus Eriksson.

När han sprang på fastighetsägaren sprang han inte bara på sin framtida hyresvärd, utan även en av sina framtida kompanjoner. För när avtalet var klart så hade Joakim Turesson och Magnus Eriksson fått med sig två nya delägare, som dessutom drev på för ytterligare utveckling av bolaget.

Det är de nya delägarna som tagit ansvaret för att introducera Björka Brygghus på Systembolaget och förra veckan var det premiär i tre butiker i regionen.

– Det har varit en jättespännande resa som de två nya delägarna har skött galant. Ölen har tagits emot bra och det är en utmaning att hinna med att leverera även om vi hade byggt upp ett stort lager innan, säger Joakim.

Några öl från Björka Brygghus. Foto: Sofia Jemthans/Siljan News.

Med ett betydligt större bryggverk och lagringstankar på sammanlagt 4000 liter i det nya bryggeriet i Mora får de större möjligheter. Då ska de också börja jaga fler kunder. För i dag vågar de inte det.

– Vi har en efterfrågan som vi inte hinner med och vi får säga nej till restauranger för att vi inte kan leverera. Men det är ju positivt att det finns ett uppdämt behov, säger Joakim.

Men utvecklingen är inte tänkt att stanna där. Med de nya delägarna har de lagt upp planer för ytterligare äventyr.

– Vi kommer att ha flera dryckesvarumärken, där Björka bara är ett, och de kommer att jobba med olika typer av öl i olika prisklasser.

Joakim Turesson och Magnus Eriksson knöts samman som barn tack vare ett gemensamt intresse för hårdrock. Intresset finns kvar i dag och det visar sig bland annat genom att de inte använder sig av batchnummer.

– Musik är jätteviktigt för oss och våra bryggningar har låttitlar i stället, som står på etiketterna, berättar Joakim och nämner ”Heaven and Hell” med Black Sabbath och ”The Trooper” med Iron Maiden som exempel.

Så det kanske inte är så konstigt att när de drömmer om en collabpartner så är det de mer musikaliskt tongivande som kommer upp.

– Vi skulle gärna ha någon form av utbyte med andra bryggerier, speciellt i Göteborg. Så när vi får utrymme för det ska vi fiska lite på Västkusten. Vi har följt Duckpond och Nikola Sarcevic och det vore kul att brygga med honom. Eller Odd Island, det vore en stor ära att brygga öl tillsammans med killarna från In Flames, säger Joakim, som bodde i Göteborg i 15 år innan han flyttade hem till Dalarna igen.