Ölprofilerna satsar på sin egen pilsnerbar

Bildspel

Bild 1 av 4

Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson sätter fokus på pilsnern i sin nya satsning.

Det var väldigt nära att det blev Köpenhamn. Men nu är det klart att Ivan Larsson och Rasmus Herbertsson öppnar sin Pilsnerbar på Ringön i Göteborg.

Planerna på att starta en bar med fokus på pilsner har funnits länge hos Ivan Larsson, och när han blev vän med Rasmus Herbertson stod det tidigt klart att de ville göra satsningen tillsammans.

Men länge var planen att baren skulle öppnas i Köpenhamn.

– Vi hittade en lokal som vi ville ha och var i princip klara. Jag hade till och med hyrt ut min lägenhet, det som tog tid var att skapa ett svenskt företag som vi behövde, säger Larsson.

Väskorna var packade och Herbertsson hade åkt från Stockholm till Göteborg, för att göra sällskap till Köpenhamn. Men dagen innan de reste slog pandemin till på allvar.

– Våra danska vänner ringde och sade att vi inte kunde komma, att landet var nedstängt. Då var det bara att tänka om. Tänk om vi hade åkt bara en dag tidigare och skrivit på, det hade varit tufft, säger Herbertsson.

Men barplanerna levde vidare och i stället blev det fokus på Sverige. Valet föll på Göteborg och en gammal tegelbyggnad på Ringön. Nu har man bygglov och jobbet med att skapa baren har inletts.

– Ringön är spännande, det är ett industriområde där man tillåter alkoholtillstånd och där det inte göras så mycket ombyggnationer de kommande tio åren, säger Larsson.

– Det poppar upp nya satsningar hela tiden, det öppnar syfabriker, filmstudios, barer och bryggerier, säger Herbertsson.

De båda lärde känna varandra på Mikkellers stora ölfest i Köpenhamn 2017. Ivan Larsson har tidigare jobbat som säljare på Stigbergets och även hjälpt till med olika saker på O/O Brewing. Rasmus

Herbertsson har många års erfarenhet av barvärlden från bland annat Akkurat, Omnipollos Hatt samt Mikkeller Bar i Stockholm.

Det är en stor lokal som de båda ölprofilerna nu jobbar i. För den som har koll på Ringön kan vi berätta att lokalen ligger vid Järmmalmsgatan, runt 150 meter från Vega Bryggeri.

Lokalen är stor redan nu och kommer att ha plats för 150 personer inomhus. Ute kan det bli betydligt fler.

– Vi ska bygga en uteplats längs väggen, men det inte hur stort det blir ännu. Vi hoppas på att ha lite odlingar också, och ska ha höns utanför, säger Larsson.

Ivan Larsson har länge velat ha en pilsnerbar och nu ska den bli verklighet i Göteborg.

Tio eller tolv kranar ska det bli och hälften av de ölen ska vara pilsner eller andra lageröl, Ivans Pilsnerbar har fått namnet av en anledning.

– Efter alldeles för många ölfestivaler för både mig och Ivan så kom vi på att allt man egentligen vill dricka är just pilsner. Men det är klart att en och annan välhumlad öl från O/O halkar in, säger Herbertsson.

– Olof och Olle från O/O Brewing finns med i projektet och givetvis kommer vi att samarbeta med dom. Men vi kommer att ha öl från olika bryggerier, säger Larsson.

Det blir italienskt fokus på maten, där man ska ha pasta som tema.

– Vi har grannar som odlar och räknar med att ha råvaror från dom, säger Larsson.

Utöver ölsatsningen ska det även skapas en musikförening i lokalerna. Där ska det bland annat finnas en inspelningsstudio. Föreningen får namnet ”Malt och Musik” och ska ha fokus på musik och dans.

Det första steget i satsningen blir att hålla ölprovningar samt luncher och målet är att ha allting klart under hösten.

– Det tog nio månader för oss att få bygglov, och vi räknar med att det tar sex månader att bygga allting klart, säger Larsson.