Stigbergets får in tre öl i fasta sortimentet

Nils Hultkrantz med Stigbergets storsäljande lager.

Stigbergets Bryggeri har lyckats kvala in tre öl i Systembolagets fasta sortiment från 1 september. Bland annat ÖL, bryggeriets billiga lager och ipan Api Yzah.

Bäst har det gått för Api Yzah (hazy ipa baklänges), som Nils Hultkrantz på Stigbergets beskriver som ”semisession” och en släkting till bryggeriets storsäljande West Coast IPA, men med något mindre alkohol och humle.

– Vi släppte den i augusti förra året och den kvalar in 1 september med 50 procents marknadstäckning.

Det blir över 200 butiker. ÖL får inte riktigt lika mycket utrymme på hyllorna, drygt 13 procent, eller omkring 50 butiker. Det motsvarar ungefär vad den har i dag som lokalt efterfrågad, men den är ändå Stigbergets bäst säljande öl.

– Vi har sålt drygt 300000 liter på ett år. Stigbergets har i princip bara vuxit med den volym som vi vuxit med ÖL.

De tre öl som kvalar in den 1 september.

När den lanserades var det för att Stigbergets hade ledig kapacitet, tidigare har Nils Hultkrantz sagt att den i princip bara betalat sina egna kostnader och görs bara så länge det finns ledig kapacitet.

– Vi kommer aldrig att brygga ÖL om vi säljer West Coast IPA och behöver platsen. Produktionsmässigt ökade vi tankkapaciteten med 40 procent förra sommaren och fyllde med ÖL.

– Än så länge kan vi leverera på efterfrågan och som det ser kommer vi att kunna göra det kommande år.

Samtidigt som ÖL flyttas till fasta sortimentet den 1 september kan Systembolagets leverantörer passa på att höja sina priser i ett av de två prisökningsfönster som finns varje år. Men det gäller inte ÖL.

När den lanserades för 12,90 så var det för att kunna konkurrera med större bryggerier, men i och med att den kvalat för fasta sortimentet kan inte Stigbergets höja priset för att kompensera för de stora kostnadsökningarna i branschen.

– Vi kan inte prisändra den utan att förstöra det senaste halvårets kvalpoäng, vi upptäckte det inför septemberökningen. Så vi kan inte ändra den förrän 1 mars nästa år. Men det får fortsätta att funka, det kan hända att den går ännu bättre när andra höjer.

Den tredje ölen som kvalar in är en gammal bekant: dubbel-ipan Api Lairepmi.

– Vet inte när vi gjorde den sist, 2017 möjligtvis. Den fanns ett tag på flaska och sen utgick den. Den var något som i alla fall jag gillade, koncept, etikett och även receptet. Jag minns den som så härlig och bra!

Men sen sist har mycket förändrats, exempelvis har Stigbergets flyttat till ett mycket större bryggeri, så det blir inte exakt samma öl som förra gången.

– Det är en tolkning och vi har bland annat inte samma jäst längre.

I mars blir det klart om west coast-ipan From a Dry Camel, bryggd på Ringön, kommer in i fasta sortimentet.

Framöver hoppas Nils Hultkrantz på att kvala in ytterligare en ipa. Men den här gången handlar det inte om haze.

– From a Dry Camel lämnar hazeträsket, en torr bitter jäkligt nice amerikansk west coast ipa. Jag är lite trött på det fruktiga och grumliga. Nu finns det riktigt bra humle att göra west coast som det aldrig gick att göra back in the days.

I mars får vi veta hur det gått för den.