Stene ser fram emot stor omställning

Bildspel

Bild 1 av 5

Manja Vogel, Stene Isacsson, Biddan Andersson, Sven-Åke Andersson och Jonas Larsen blir kärnan i denna verksamheten på Zum Franziskaner.


 

22 år på Akkurat är över. Nu är det Zum Franziskaner som gäller för Stene Isacsson.

Beernews berättade i förra veckan om hur Stene Isacsson och hans två kompanjoner sålt Akkurat, av många rankat som världens bästa ölbar. I stället blir det nu en satsning på Zum Franziskaner i Gamla Stan för Stene och hans nya kompanjon Sven-Åke ”Bagarn” Andersson”.

– Visst är det en omställning, det har varit en fantastisk resa. Men man måste göra något nytt i bland. Jag började att känna mig klar med Akkurat, säger han.

Beernews träffade hela gänget i en paus där man faktiskt firade det nya stället med lite champagne. Annars var det mycket jobb inför premiären som ägde rum i lördags.

– Det finns massor av göra men vi får ta det steg för steg. Nu kör vi på fram till årsskiftet. Då stänger vi under några veckor för att renovera, säger Isacsson.

Ett tiotal ölkranar kommer det att finnas på Zum Franziskaner, några fler än det som finns i dagsläget. Det blir fokus på tysk öl och några av hans svenska favoriter kommer också att finnas på fat.

– Nynäshamn kommer jag jobba vidare med och det blir en del tysk import. En av de svåraste sakerna med detta är att släppa de belgiska kontakterna. Det kommer inte att bli några Cantillon på det här stället.

Fem personer kommer att utgöra kärnan på det nya stället. Stene Isacsson och Sven-Åke Andersson äger stället och deras respektive Manja Vogel samt Biddan Andersson kommer att jobba på Zum Franziskaner. Ny köksmästare blir Jonas Larsen, som funnits med länge i branschen.

Namnet blir Zum Franziskaner även i fortsättningen och det är ett ställe med lång historia. Det sägs vara Stockholms äldsta krog och har legat på samma adress sedan 1622.

– Vi vill ta tillvara på historien, men också ge stället lite mer status. Vi ska ha en annan matmeny och kommer att vara noga med vilka öl som finns.

Att det blir fokus på tysk öl är inte så konstigt. Stene Isacsson har alltid haft en förkärlek till traditionella ölstilar och han är inte så förtjust i alla experiment som görs i ölvärlden.

– Man får experimentera men man måste ha en respekt för ölet. Det är som med mat, du måste lära dig laga mat på ett bra sätt innan du börjar ta ut svängarna, säger han.