Stela regler tvingar fram stängning

Street Food by 2112 på Heden i Göteborg stänger temporärt och återkommer framöver tillsammans med sol och värme. Foto: Ronny Karlsson

Street Food by 2112 på Heden i Göteborg stängs nu tillfälligt. Orsaken? Stelbenta permitteringsregler.

– Reglerna gör att vi inte kan få ihop tillräckligt med timmar för att det ska gå att hålla öppet, säger Peter Iwers på 2112.

De regler som gäller för permittering gör att alla på ett företag måste ha samma permitteringsgrad, 20, 40, 60 eller 80 procent. Om företaget då behöver öka timmarna så måste de göra det för hela personalen. Det går alltså inte att ändra för enstaka medarbetare.

– Jag vågar inte hoppas på något nytt typ av stöd, men det hade varit mycket bättre för serviceföretag med ex ett lönekostnadsstöd i stället för permitteringsstöd nu när vi fått ett näringsförbud av regeringen. Så att personalen kan arbeta istället för att tvingas vara ledig för att man skall få stöd.

Som det varit fram tills nu har Street food by 2112 öppet mellan klockan 11 och 14 och kan inte öka med några timmar på grund av permitteringsreglerna, som då gör att de får för många timmar.

– Det är lite moment 22, så vi väljer i stället att stänga tills solen och värmen kommer och hoppas att läget ser annorlunda ut då. Under tiden passar vi på att omstrukturera och göra om menyn. Vi tar den här perioden som en chans att utveckla restaurangen.

Stängningen berör bara Street Food by 2112 på Heden och alltså inte restaurangen på Magasinsgatan som kommer att fortsätta som tidigare. Två personer berörs av stängningen men Peter Iwers hoppas att det ska kunna lösas utan uppsägningar.