Starkt, dyrt och lagrat – Utopias är här igen

För 240 dollar kan man få sin egen flaska av Utopias. Foto: Samuel Adams

Det är dags för Boston Beer att släppa Samuel Adams Utopias, en öl som klockar in på 28 procent och därmed sägs vara olaglig att sälja i ett antal delstater.

Sam Adams Utopias släpps bara vartannat år och senast var alltså 2019. Nu är det dags igen, men den som vill ha den får räkna med att punga ut en rejäl slant.

240 dollar kostar det för en flaska. Men det ligger en del arbete bakom Utopias. Det är en blend som bland annat innehåller öl som lagrats 30 år på bourbonfat.

Sammantaget har ölet varit 86 olika fat som innehållit madeira, portvin och sherry. Nytt för i år är att även fat som innehållit Bordeaux-vinet Sauternes har använts.

Nytt för i år är även att man har använt körsbär.

– Sedan Utopias lanserades 2002 har bryggare gett sig i på outforskade områden vid varje ny brygd, de har experimenterat med olika typer av fat, nya smaker och olika tekniker för att blanda. Resultatet är alltid speciellt, livfullt och värt att vänta på, säger Samuel Adams grundare och bryggare Jim Koch, enligt The Drinks Business.

De stater där Utopias är olaglig är Alabama, Arkansas, Georgia‚ Idaho, Missouri, Mississippi, Montana, New Hampshire, North Carolina, Oklahoma, Oregon, South Carolina, Utah, Vermont och West Virginia.

Utopias släpps den 11 oktober i USA. Det är inte klart om den kommer till Sverige än.

Läs mer här.