Starka protester mot nytt stort bryggeri

Constellation Brands bygger ett nytt stort bryggeri i norra Mexiko. Nu protesterar lokalinvånarna, som är oroliga att vattnet ska ta slut i området.

Det är öl som Corona och Modelo som ska bryggas nära den amerikanska gränsen i Mexicali och bryggeriet beräknas vara igång med produktionen under 2019.

Men redan innan bryggeriet startats har det mötts av stora protester. Mexicali Resists kallas den organisation som protesterar rejält.

Under januari har aktivisterna drabbat samman med såväl polis som privata vakter i samband med att man hindrade bygget av en vattenledning till bryggeriet. Ett protestläger har satts upp vid bygget och där hänger stora skyltar med budskapet ”Constellation go home”.

– De är bara ute efter billigt vatten och billig arbetskraft, säger 75-årige lantbrukaren Eduardo Cisneros till The Guardian.

De som protesterar menar att det redan finns dåligt med vatten i området och att bygget av ett bryggeri är ett stort hot mot de lantbrukare som finns i området.

Constellation Brands är dessutom inte ensamma om att satsa i området. Nyligen beslutade Heineken att man ska bygga ut sin anläggning i Tecate, och därmed ta ännu mer vatten från samma område.

Läs hela artikeln här.