Protester när öljättens planer väcks till liv

Nu växer protesterna mot Constellation Brands efter att planerna på ett nytt bryggeri i Mexiko väckts till liv. Foto: Pressbild.

En folkomröstning har redan beslutat att bryggeriet inte ska byggas färdigt. Men när nye guvernören nu ändrar sig väcker protesterna snabbt i Mexiko.

 

Att bygga bryggerier i Mexiko är populärt för flera av de största ölföretagen i världen. Avståndet till den stora marknaden i USA är litet och personalkostnaderna blir lägre.

Men när Constellation Brands ville satsa i Mexicali nära gränsen har turerna varit många.

2016 informerade Constellation Brands, som bland annat brygger ölet Modelo samt har rättigheter till ölet Corona i USA, om sin satsning och då var målet att vara i gång under 2019.

Men protesterna från de närboende blev starka, bland annat för att det fanns en oro för att vattentillgången skulle påverkas.

Till slut fick en folkomröstning avgöra i fjol och det röstade över 75 procent mot satsningen på bryggeriet. En viktig seger för de närboende som då kunde andas ut.

Men nu verkar frågan om bryggeriet få ny fart. Den nya guvernören Jaime Bonilla har nämligen uttalat sig positivt om att väcka liv i bryggerisatsningen.

Återigen har även protesterna tagit fart och aktivister samlas dagligen för att protestera.

Constellation Brands är beredda att satsa 4,5 miljarder dollar under de kommande åren och så klart skulle ett nytt bryggeri ge många nya arbetstillfällen. Men lokalinvånarna värnar hellre om vattentillgången och är upprörda över att folkomröstningen nu inte verkar betyda något.

Räkna med fler turer och fler protester innan den här frågan är avgjord.