Stålstaden bäst i världen på real ale

Redan 2016 utsåg ölexperten Pete Brown Sheffield till världens huvudstad för real ale. I årets rapport konstaterar han att staden blivit en ännu bättre öldestination.

Sheffield i South Yorkshire har för andra gången utsetts till världens bästa stad för alla som älskar real ale. Rapporten, som är beställd av University of Sheffield, har sammanställts av Pete Brown, en välrenommerad brittisk ölskribent som baserat undersökningen på en blandning av befintlig omvärldsdata, intervjuer med bryggare och krögare samt information som samlats in av CAMRA:s Sheffield-avdelning*.

 

Real ale, som även kallas cask ale, älskas av öldrickare världen över men serveras egentligen bara i Storbritannien i någon större omfattning. Dock har real ale minskat kraftigt i popularitet bland britterna. Medan andra ölstilar har hämtat sig från nedgången under pandemin har försäljningen av cask-öl halverats och riskerar nu att försvinna från många brittiska pubar – med undantag av Sheffield. Där utgör cask ale fortfarande de största volymerna för de lokala bryggerierna, samtidigt som även annan craft beer växer.

 

I rapporten konstaterar Pete Brown att Sheffields bryggeriindustri lockar stora mängder ölturister till staden. I regionen finns 58 bryggerier som tillsammans producerar 1 800 olika ölsorter, varav 780 stycken bryggs i själva staden. Det finns i genomsnitt fyra bryggerier per 100 000 invånare, vilket är en klart högre siffra än andra jämförbara städer som Edinburgh, Dublin, London och Manchester.

 

I Sheffield fokuserar så väl pubar som restauranger på real ale, dagligen serveras runt 300 real ales på stadens pubar – vilket innebär att utbudet är större nu än förra gången undersökningen gjordes. Det som dricks allra mest är från de regionala bryggerierna Broadfield, Abbeydale och Thornbridge. Samtidigt har det också vuxit fram en ny scen av modern hantverksöl och tillhörande barer.

 

– Sheffield är ganska unikt på det sättet att vi har hantverksöl i toppklass på helt vanliga pubar. Här finns alltid ett stort utbud av billiga, lättdruckna traditionella öl men också fantastisk craft beer – allt till bra priser, säger en lokal bryggare i rapporten.

 

Undersökningen konstaterar samtidigt att många Sheffields bryggerier kämpar för sin överlevnad på grund av ökade produktionskostnader. I 2016 års rapport hade två tredjedelar av stadens bryggerier planer på att bygga ut, idag har bara vart femte bryggeri planer på expansion.

 

*Fotnot: CAMRA (eng. Campaign for Real Ale, ’kampanjen för riktig öl’) är en av världens största konsumentorganisationer med över 150 000 medlemmar.